Obstrek ‒ uľaví od bolesti, no má svoje riziká


Boli ste niekedy na obstreku, alebo u vás takúto možnosť zvažovali? Ide o lekársky zákrok, ktorý spočíva v aplikácii analgetika, kortikoidu injekčnou striekačkou pri akútnej bolesti chrbta, pri zápaloch a opuchoch pohybového aparátu (najčastejšie kĺbov). Obstrek síce prináša rýchlu úľavu od bolesti, no má aj svoje riziká.

rizika obstreku

Pri silnej bolesti človek väčšinou automaticky siaha po lieku proti bolesti. Je treba mať ale na pamäti, že analgetiká problémy s chrbticou neriešia, len potláčajú ich prejavy. Aj preto je veľmi dôležité, po príčinách bolesti pátrať. Iba tak sa dajú bolesti pohybového aparátu liečiť účinne a s dlhodobým účinkom.

U lekára na obstreku

Ak vás bolesť úplne neničí, k lekárovi rozhodne utekať nemusíte. Častokrát pomôže stráviť dva dni v pokoji a v teple. Ak je však bolesť výrazná alebo pretrváva, je dobré vyhľadať pomoc odborníka. Jeho prvou snahou bude vašu bolesť utlmiť. Na to mu poslúžia lieky alebo už spomínaný obstrek. Obstrek upokojí zápal a zníži (odstráni) bolesť a „pripraví“ tak chrbticu na ďalšiu liečbu.

Väčšina obstrekov sa praktizuje ambulantne a nevyžaduje žiadnu špeciálnu prípravu. Aplikuje sa ihlou do miesta pôvodu bolesti. Po samotnej aplikácii by ste mali sedieť aspoň 20 minút v čakárni pre prípad, že by sa objavili nežiaduce účinky. Aký bude efekt obstreku, resp. ako dlho bude obstrek pôsobiť, závisí od viacerých faktorov, je to veľmi individuálne. Aj naďalej je preto potrebné riadiť sa odporúčeniami lekára. Po obstreku sa niekoľko dní vyhnite námahe a chladu. 

vyhody obstreku

Riziká obstreku

Okrem toho, že obstrek pomôže rýchlo uľaviť od bolesti, má aj riziká, na ktoré by sa nemalo zabúdať. K takýmto nežiadúcim prejavom patrí alergická reakcia, ale môže napríklad aj zvýšiť  či naopak znížiť krvný tlak. Niekedy je ale práve obstrek to jediné, čo v daný moment pomôže.

Zavariť môže aj nevhodná liečba

Bolesť niekedy dokáže človeka úplne ochromiť a metód, ktoré dokážu zmierniť bolesť chrbta, je naozaj veľa, aj keď žiadna z nich nie je univerzálna. Čo pomôže jednému, nemusí u druhého človeka vôbec zabrať. Nevhodne zvolená liečba môže stav zhoršiť. Veľkú škodu môže napáchať aj to, keď sa niekto pokúsi o nápravu chrbta prudkým pohybom, „napravením“. Liečba patrí v prvom rade do rúk lekára, špecializovaného na problematiku pohybového aparátu a fyzioterapeuta.

Mohlo by Vás zaujímať

Ľudia, ktorí čítali tento článok tiež ich zaujímalo.