Letné športy bez bolesti chrbta. Takto sa vyhnete zbytočným následkom!


Leto je ideálnym ročným obdobím na pohyb pod holým nebom. Je teplo, svetlo dlho do večera a namiesto vydýchanej telocvične tak môžeme športovať vonku na čerstvom vzduchu. Aj pri obľúbených letných športoch by sme ale mali myslieť na to, ako ich vykonávať správne, aby sme sa zaobišli bez zbytočných a často i dlhodobých následkov.

letne sporty bez bolesti chrbta

Pohyb vonku robí dobre telu aj duši. Vďaka pravidelnému športovaniu budeme mať lepšiu kondíciu a budeme odolnejší aj voči takzvaným civilizačným ochoreniam, akými sú bolesť chrbta, hlavy, ochorenia kardiovaskulárneho systému alebo cukrovka. Obľúbené letné športy môžu vyzerať jednoducho a nevinne, no môžete si pri nich aj ublížiť. Ako na ne s prehľadom a hlavne bezpečne?

Korčuľovanie zábava či záťaž chrbta

In-line korčule sú jedným z najobľúbenejších letných športov. Je ich plné mesto, hrádza či parky. Ak sa chystáte korčule prevetrať aj niekoľkokrát za týždeň, je dobré zamyslieť sa nad správnym rozcvičením tela a tiež nad jeho správnym držaním. Pri korčuľovaní, najmä pri tom rýchlom, je totiž trup v predklone, čo znamená veľkú záťaž pre chrbtové svaly. Nezabudnite sa teda pred a po každej jazde ponaťahovať. Pomôže tiež pravidelne posilňovať, lepšie povedané „aktivovať“ hlboký stabilizačný systém – „core“. Pretože správne držanie trupu (postúry) je základnou podmienkou pohybu. 

korculovanie a bolest chrbtaPri volejbale pozor na záklon

Plážový volejbal je dokonalý letný šport. Pohyb na piesku je veľmi zdravý. Pretože ide o nestabilný povrch, pri pohybe na ňom musíme intenzívnejšie zapájať hlboký stabilizačný systém. Plôška nohy sa musí neustále prispôsobovať povrchu terénu, čím zapája aj svaly, ktoré pri bežnej chôdzi v pevnej obuvi nevyužívame. Aj preto nás pri plážovom volejbale môžu spočiatku chodidlá bolieť. Počas hry trávime sledovaním lopty príliš veľa času so zaklonenou hlavou. Dôležité je preto svaly šije a krku po hre zrelaxovať. Nezabúdajme ani na rozcvičku, ktorou zahrejeme svaly.

Cyklistika s rovným chrbtom

Teplé mesiace sú ideálne aj na poriadny cyklovýlet alebo cyklodovolenku. Jazda na bicykli je veľmi zdravá a považuje sa za určitú formu rehabilitácie. Aj počas nej však treba myslieť na zdravie chrbta. Pri nesprávnom sede na bicykli býva hlava často v záklone, čo spôsobuje bolesť krčnej chrbtice. Hlavne dlhšia jazda núti cyklistu hrbiť sa. Tým trpí hrudná chrbtica a dochádza k nadmernej záťaži aj v oblasti krížov. Počas jazdy sa snažte mať chrbát čo možno najviac vyrovnaný. Rozcvička pred jazdou a po nej – „vybicyklovanie sa“, ktoré môžete vidieť po dojazde etapy aj u profesionálov, je tiež dôležitá. 

Ako ryba vo vode

Počas leta nesmieme opomenúť ani pohyb vo vode. Plávanie telu prospieva, ak sa pri ňom nehrbíme a naša chrbtica nerotuje. Z plaveckých štýlov je najlepší kraul so striedavým nádychom na obe strany alebo znak, pri ktorom je chrbát pekne napriamený. Pozor na plávanie štýlom „prsia“ s hlavou nad vodou. V tejto pozícii dochádza k nadmernému zaťažovaniu krčnej chrbtice a krížov.

Chrbát vyživujte zvnútra

Chrbát vyžaduje starostlivosť po celý rok. Nielen v lete, kedy mu vďaka letným aktivitám dávame viac zabrať. Zabúdať by sme preto nemali ani na dobrú výživu chrbta „zvnútra“. Vyživované nervové bunky sa hoja lepšie a rýchlejšie, sú silnejšie a sú schopné viac odolávať poškodeniu a s ním spojenej bolesti. Dbajte preto na pravidelný prísun vitamínov B1 – benfotiamínu, B6 a B12, ktoré sa o výživu chrbta postarajú úplne dokonale. Pozor, ich dávky musia byť dostatočne vysoké, vo forme lieku, nie výživového doplnku, a musia byť telu dopriate pravidelne a dlhodobo.  

 

Mohlo by Vás zaujímať

Ľudia, ktorí čítali tento článok tiež ich zaujímalo.