Dýchanie podľa Wim Hofa


Wim Hofova metóda dýchania v posledných rokoch doslova obletela svet a stala sa naozaj obľúbenou technikou. Niet sa čomu čudovať, pretože človeku ponúka veľa zdravotných benefitov. Napríklad upokojuje uponáhľanú myseľ čím znižuje stresovú záťaž ale môže byť aj prevenciou rôznych ochorení. Prečítajte si, ako s metódou začať a na čo všetko pozitívne vplýva.

wim hof

Wim Hof, prezývaný aj „Ľadový muž“, je vitálny šesťdesiatnik, ktorý je známy predovšetkým svojou mimoriadnou odolnosťou voči chladu. Tento extrémny otužilec z Holandska prišiel s metódou dýchania, meditovania a otužovania sa, ktorá si v posledných rokoch získala mnoho fanúšikov po celom svete.

Benefity pre zdravie

Wim Hof v priebehu niekoľkých rokov vyvinul revolučný a zdravie obnovujúci spôsob hlbokého dýchania. Ide o špeciálne techniky dýchania, ktoré majú pozitívny vplyv na naše zdravie. Medzi preukázané výhody patrí napríklad viac energie, redukcia stresu, zlepšenie sústredenosti, zrýchlenie metabolizmu, rýchlejšia regenerácia po fyzickej námahe, lepšia kvalita spánku alebo eliminácia príznakov chronických ochorení. Toto dychové cvičenie má aj kontraindikácie. Sú to tehotné ženy, pacienti s diagnózou epilepsie, liečiaci sa na vysoký krvný tlak, na srdce, po srdcovom či mozgovom infarkte. Je vhodné poradiť sa s lekárom.

Dýchajte v pohodlí a v pokoji

Wim Hofova metóda dýchania je jednoduchá a zvládne ju v podstate každý. Stačí sa len držať krokov uvedených nižšie. Metódu praktizujte na bezpečnom a pokojnom mieste, ideálne hneď po prebudení a nalačno. Ako postupovať pri samotnom dýchaní?

  1. Ľahnite si na pohodlnú podložku. Ak vám to je príjemnejšie, môžete aj sedieť.
  2. Úplne uvoľnite všetky svaly na tele, predovšetkým však svaly ramien, tváre a brucha. 
  3. Wim Hof hovorí, že je jedno, kadiaľ vzduch do tela dostanete. Preto v tejto fáze vyskúšajte, či sa vám lepšie dýcha ústami alebo nosom a pri preferovanom spôsobe aj zostaňte.
  4. Nasleduje zahrievanie pľúc. Pľúca sa zahrejú tromi hlbokými nádychmi a výdychmi, čím ich pripravíte na aktivitu. Po zahriatí pľúc môžete pristúpiť k samotnému dýchaniu.
  5. Opakujte 30 nádychov a výdychov po sebe. Nádych by mal byť hlboký, intenzívny. Nadychujte sa do brucha, pľúc až krku. Výdych je jemný, prirodzený. Nejaký vzduch v tele vám teda môže ostať. 
  6. Nasleduje jeden úplný nádych a úplný výdych.
  7. Opäť sa nadýchnite, jemne vydýchnite a zadržte dych. Kyslík, ktorý vám v tele zostal vám vydrží až prekvapivo dlho. Môžete si stopovať, ako dlho bez nádychu vydržíte. Akonáhle ucítite potrebu nadýchnuť sa, zhlboka sa nadýchnite a chvíľu podržte, potom vydýchnite.
  8. Celé cvičenie opakujte 3-4x.

spravne dychanie

Pozor na sprievodné javy

Tým, že sú nádychy dosť hlboké do celej hornej polovice tela, výdychy len polovičné a jemné, sa v tele hromadí kyslík a rozprúdi sa krv. Môžete cítiť teplo, ktoré sa potom využíva pri otužovaní. Majte na pamäti, že okysličením sa môžu dostaviť aj rôzne sprievodné javy ako pískanie v ušiach, brnenie v končatinách alebo rôzne obrazy pred očami.

Po skončení dychového cvičenia sa budete cítiť ľahko, sviežo, odpočinuto a úplne prepojene s vlastným telom. Užívajte si tento stav pokoja a blaženosti a využite ho napríklad pre záverečnú meditáciu. Pri takomto dýchaní sa navyše vyplavujú hormóny šťastia, takže sa vám výrazne zlepší nálada.

Tip na záver

Vždy naslúchajte svojmu telu. Dýchacie cvičenie by malo prebiehať ráno na prázdny žalúdok, ale nemusíte sa báť ani večernej série po dlhom dni plnom stresu, ideálne však tiež nalačno. A dobrá rada na záver? Dýchacie cvičenie ani meditáciu nikdy nepraktizujte vo vode.

Mohlo by Vás zaujímať

Ľudia, ktorí čítali tento článok tiež ich zaujímalo.