Ako vplýva na náš organizmus obdobie zimy a dlhé večery?

PhDr. Denisa Maderová


Sánkovačka, guľovačka či vianočné sviatky, to všetko v nás evokuje zimu a s ňou spojené pocity šťastia a radosti. Zima však pre človeka predstavuje aj odvrátenú stránku. Ako na nás vplýva z psychosomatického hľadiska a čo môžme urobiť preto, aby sme ju zvládali lepšie?

vplyv zimy na organizmus

Zima je ročným obdobím, ktoré sa spája s príjemným príchodom Vianoc  a s prežívaním pocitu lásky, spolupatričnosti a súdržnosti rodiny. Zima je však tiež ročným obdobím, ktorá z pohľadu tradičnej čínskej medicíny ovplyvňuje aj naše telo. Presnejšie kosti a celkovo imunitný systém. Chladné počasie na telo nepôsobí blahodárne a telo ochladzuje. Ľudia, ktorí majú menej životnej energie alebo sú unavení, či vyčerpaní z práce, často trpia studenými končatinami. Toto ročné obdobie je podľa čínskej medicíny spájané s rituálmi zahrievania, v zime sa chodievame vyhrievať do sauny, pijeme teplé nápoje, potrebujeme náš organizmus zahriať. Na zimu najviac trpia naše kosti, preto sa hovorí „je mi zima až do kosti“. Tiež respiračný systém a  urogenitálny systém. Musíme si dávať oveľa viac pozor, aby sme v zime neprechladli. 

Deficit energie

Tak ako jeseň, aj zima je ročným obdobím, kedy sa rýchlejšie stmieva, v decembri máme najkratší deň v roku. Napriek tomu, že z psychologického hľadiska trpíme na nedostatok slnečných lúčov a svetla, čo negatívne vplýva na našu náladu, podľa čínskej medicíny by sme mali toto obdobie využiť pre oddych a regeneráciu. Pretože údajne iba počas krátkych dní a dlhých nocí, sa naše telo dobíja oddychom a regenerovaním, hoci v bežnom pracovnom dni nám to naše povinnosti veľmi nedovolia.

Oveľa viac sa trápime tým, prečo máme menej energie, prečo sme večer unavení a nepodávame rovnaký výkon ako napríklad v lete. V závere roka toho musíme v práci ešte veľa stihnúť. Príroda je však múdrejšia ako náš mozog, ktorý sa snaží zamestnať čo najviac myslenie a kognitívne procesy. Počas vegetačného obdobia zimy príroda oddychuje, všetka záťaž, ktorá súvisí s rodením a zrením skončila, listy stromov opadli a stromy sa môžu pripraviť na nočný spánok. Všetka energia zo stromu sa sťahuje do jeho koreňa, aby odtiaľ mohol na jar pustiť nové výhonky a znovu začať kvitnúť v období jari.

Po oddýchnutí a regenerácii nepotrebuje na jar detoxikovať. Avšak náš organizmus po rituáloch Vianoc dostáva zabrať. Tým, že menej vládzeme, viac nám chutí a potrebujeme dočerpávať energiu. Súvisí to pre telo s nadmernou mentálnou a fyzickou aktivitou, ktorá telo v zime prirodzene spomaľuje, celý metabolizmus funguje pomalšie. Možno ste si na sebe všimli, že oveľa viac potrebujete dopĺňať mäso z ktorého čerpá naša krv živiny. Horšie je to s vyprážanými a slanými jedlami na noc, s väčším množstvom príjmu cukrov.

Oddychujte

Potom nečudo, že na jar potrebujeme detoxikovať a menej vládzeme. Pokým sa náš organizmus nevyčistí od takzvaných jedov, ktorým sme ho počas zimy živili, vládze menej a omnoho viac môžeme cítiť jarnú únavu. Zima ako sme už spomínali, má však pre naše telo veľmi významné regeneratívne účinky, čo súvisí s oddychom. Pokiaľ si oddych nedoprajeme počas dlhších nocí a večerov, budeme na jar menej vládať a údajne zásoby energie, ktoré sme počas obdobia zimy nestihli načerpať, nám už žiadne ročné obdobie, ktoré sa vyznačuje omnoho väčšou aktivitou a rýchlosťou, nedoplní.

Je známe, že z psychologického hľadiska jeseň vplýva na našu náladu v zmysle melanchólie, môžeme trpieť depresívnymi stavmi kvôli tomu, že ubúda svetlo, mení sa čas, počasie je sychravé a veľmi premenlivé. Zima so sebou prináša počasie hoci viac ustálené, no obdobie Vianoc môže byť náročné pre ľudí, ktorí sa cítia osamelí alebo sú sami. Preto je toto obdobie v duchu sviatku rodiny dôležité pre kontakty a stretávanie sa s ľuďmi. Akýkoľvek kontakt je dôležitý, hoci po telefóne, cez Skype a pod.

Nezostaňte sami

Dnešné obdobie Vianoc počas koronakrízy prináša nám všetkým nie len obmedzenie kontaktov s našimi blízkymi, ale aj existenčné ohrozenie a stratu slobody. Stavy bezmocnosti prechádzajú do stavov úzkosti a strachu o náš život, o finančné zabezpečenie. Situáciu nezmeníme, musíme ju iba vydržať. Vydržať s tým málom, čo máme, veriť a dúfať, že tento čas onedlho pominie alebo sa zmierni. Dôležité je neostať sám. 

Som presvedčená o tom, že človek ak nechce, nemusí ostať sám. A preto obnovte kontakty, hľadajte zmierenia a odpustenie, myslite v dobrom na vašich najbližších. Vianoce sú jediným ročným obdobím, kedy sa nič nevyčíta, kedy sa raduje, rodina sa zbližuje. Otvorte sa týmto možnostiam v zmysle vzťahov, choďte na prechádzku alebo do prírody, neostávajte sami. Zavolajte známemu, priateľovi, niekedy sú naši najbližší aj zvieratá. Obdaruje seba a svojich blízkych vašou láskou. Iba tak môžeme zvládnuť tento boj obmedzení, iba tak môžeme vnútorne silnieť a v trpezlivosti a v čase, počas blahodárneho pre telo a aj dušu obdobia zimy, venujeme pozornosť sebe prostredníctvom oddychu, dostatočného spánku a aj leňošením, teplým jedlom a teplými nápojmi. Ohrievajme naše telo, rozjímajme a vnímajme posolstvá z Vianoc a  z prírody. Počúvajme hudbu, spomaľme sa, učme sa vedieť ostať aj v tichu a pritom sa nikam neprepadnúť,  rozvíjajme svojho ducha aj rozprávaním sa s našimi blízkymi. Aby sme na jar mohli aj my tak ako stromy a všetky zvieratá, v plnej sile, s posilneným imunitným systémom, novou energiou a víziami čeliť situáciám, ktoré nás čakajú.

Tento odborný blog napísala PhDr. Denisa Maderová

Psychologické a terapeutické centrum Sunrise, centrum psychosomatiky a celostnej medicíny


PhDr. Denisa Maderová

Klinická psychologička a psychoterapeutka (psychoterapia zameraná na telo – Biodynamická terapeutická škola). V praxi sa venuje diagnostike a terapii psychosomatických ochorení, ochoreniam spôsobeným stresom a psychickou traumatizáciou v ranom detstve. Vedie kurzy a zážitkové skupiny zamerané na terapiu raných psychotraumatických zranení a osobnostný rast, skupiny kreatívneho pohybu a tanca, uvoľňujúcich cvičení a terapeutických masáží, ktoré podporujú sebavyjadrenie, spontánnosť a vnútornú silu. Vo svojom prístupe vníma človeka ako celok jeho tela a duše. Vychádza z princípov a terapeutických postupov podľa biodynamickej psychológie a psychoterapie zameranej na telo. Zaujíma sa a študuje Tradičnú čínsku medicínu, preto tak ako v diagnostike, aj v terapii považuje za dôležité prepájať západnú medicínu s celostnou medicínou