27. 2. 2019 od 10:00 do 11:00


kruh
offline

6 DNÍ

1:33

ODPOVEDÁ: MUDr. Ester Točíková

MUDr. Ester Točíková

Neurologička s 30 ročnou praxou, momentálne pracujúca v Súkromnom zdravotníckom centre Hippokrates. Pri liečbe bolestí pohybového aparátu, hlavne chrbtice, sa zameriava na komplexnosť problému. Nesnaží sa ho potláčať, ale detailne skúmať. S každým svojim pacientom sa snaží nadviazať adekvátny kontakt, zistiť čo najviac nielen o jeho pracovnom, ale aj súkromnom živote, pretože ako sama hovorí,na každom detaile záleží. Dôkazom jej bohatých skúseností sú aj spokojní pacienti, ktorých stále pribúda.

NA VAŠE OTÁZKY LEKÁR ODPOVIE
27. 2. 2019 (10:00 - 11:00)

Najdiskutovanejšie



Otázka bude na stránke zverejnená až po schválení administrátorom.
Prosíme, stručne popíšte svoje ťažkosti a následne položte lekárovi konkrétnu otázku, na ktorú chcete dostať odpoveď. Bez presnej otázky lekár nemôže odpovedať.Odpovede majú len informatívny charakter a nenahrádzajú osobný kontakt s lekárom. Pre presné stanovenie diagnózy je potrebné osobne navštíviť lekára – špecialistu.
Upozornenie: Táto poradňa slúži nato, aby ste sa mohli spýtať na problémy ohľadom bolesti chrbta.Otázky týkajúce sa vysvetlenia odborných popisov MRI, CT alebo RTG nálezov nebudú zodpovedané..




Prevádzkovateľ webstránky www.bezbolestichrbta.sk, spoločnosť Wörwag Pharma GmbH & Co. KG, organizačná zložka Bratislava, Stolárska 35, 831 06 Bratislava, v súvislosti so vstupom na webstránky a s použitím poradne nevyžaduje poskytnutie akýchkoľvek osobných údajov ani nijaké osobné údaje nespracúva. Ak budú Prevádzkovateľovi poskytnuté akékoľvek osobné údaje, bude ich považovať za nevyžiadané, náhodne získané údaje. Tieto údaje nebudú nijakým spôsobom ďalej spracúvané.

MUDr. Ester Točíková  

odpovie na Vaše otázky  |  27. 2. 2019 (10:00 - 11:00)


Biana  |  13. 2. 2019 (10:29)

Dobry den, v poslednej dobe mavam pocit tazkeho dychania a citim akoby hrcu v hrdle. Moze to sposobovat krcna chrbtica? Ak ano, ake vysetrenia ma cakaju? Dakujem.

MUDr. Ester Točíková  |  20. 2. 2019 (10:54)

krčná chrbtica skôr nie je pôvodcom Vašich ťažkostí, podľa ich popisu môžu byť vyvolané skôr psychickými problémami. Mali by ste navštíviť svojho praktického lekára – pozná Vás, rýchlo určí správnu diagnózu aj liečbu.

> reagovať

dorota  |  13. 2. 2019 (10:13)

Dobry den, prepacte ale nikde tu nevidim svoju otazku z vasou odpovedou. Pytala som sa ze kolko stoji lumbalna punkcia, odber z mozgovomiechoveho moku a ci sa to da robit aj ambulantne. Dakujem

MUDr. Ester Točíková  |  14. 2. 2019 (12:29)

dobrý deň, vaša otázka bude zodpovedaná v stredu 20.2.2019 medzi 10-11 hod kedy je nasledujúca online poradňa.

> reagovať

Luciaa  |  13. 2. 2019 (10:06)

Dobrý deň, moj nález - osteochondróza v priestore L5/S1, retrolistéza I. stupňa,akútne Modic I signálové zmeny krycích líšt. Stac.relatív. zúžený ľavý neuroforamen,Širokobáz. hernia centrálno-parac. bilat viac vpravo s ľahkým tlakom na durálny vak .Cvičenie nepomáha,mám slušné bolesti a 26r.prosím Vás o radu. Ďakujem

MUDr. Ester Točíková  |  20. 2. 2019 (10:53)

pokiaľ je stav bolestivý, skúste prestať cvičiť a na pár dní (týždeň) si nasadiť bedrový pás (nech Vám ho predpíšu, alebo si ho kúpte). Nosiť by sa mal najmä pri vertikalizácii – stoji, chôdzi – vtedy sa retrolistéza a ďalšie zmeny na chrbtici váhou trupu môžu zhoršovať, čo vyvoláva bolesti. Potom skúste začať znovu cvičiť – ale dávajte si pozor, aký cvik Vám robí dobre a aký nie a ten, po ktorom sa cítite horšie, musíte vynechať. Ale určite by ste si mali nechať skontrolovať spôsob, akým cvičíte – každý cvik možno vykonať niekoľkými spôsobmi a urobiť ho správne – to niekedy dá poriadnu fušku. Preto môže človek pri najlepšej vôli cvičiť zle, ak ho to na rehabilitácii dobre nenaučili. Vyžiadajte si aj lieky od bolesti – vhodné by boli možno tie, ktorú sú odvodené od antiepielptík, sú určené na chronickú, pretrvávajúcu bolesť a mohli by Vám pomôcť.

> reagovať

Veve  |  13. 2. 2019 (9:00)

Dobrý deň, od porodu mám bolesti chrbtice, predtým som nemala žiadne problémy no teraz mi zistili skoliozu chrbtice bola som aj na Ct a tam mi diagnostikovali Retrolistezu L4, Chondroza L5/S1, spondolyticko spondylartricke zmeny, osteoartroza Sl zhybov. bilat. Chcem sa spýtať či je normálne že ma boli aj prave rebro?

MUDr. Ester Točíková  |  20. 2. 2019 (10:52)

je to normálne, postavenie chrbtice je narušené a bolesť môže vyžarovať aj do oblasti rebier. Na prechodný čas by Vám mohol pomôcť bedrový pás, stav možno zlepšiť rehabilitáciou a každodenným vhodným cvičením, cviky ba Vám však mali na rehabilitácii doslova ušiť na mieru (retrolistéza je náročná na výber vhodných cvikov). Treba sledovať seba – čo Vám robí dobre a čo nie. Berte v pravidelných kúrach chondroprotektíva.

> reagovať

Qwerty  |  13. 2. 2019 (7:37)

Možno pozorovať zníženú výšku intervertebralneho priestoru L5. Disk L5 zníženého signálu. Disk L1-4 bez zreteľných známok dorsalneho vyklenutia. Disk L5 s protruziou paramed. vpravo až later. vľavo cca 3,8mm, báza šírky 15mm, s kontaktom na dur. vak, s kontaktom na odstup radič S1 vľavo, redukciou later. recesiu vľavo.

MUDr. Ester Točíková  |  20. 2. 2019 (10:51)

Je mi ľúto, ale nepoložili ste mi žiadnu otázku a na otázky so žiadosťami o popis RTG, CT, MRI a preklad latinských správ z vyšetrení neodpovedáme, keďže to nie je úlohou tejto poradne.

> reagovať

zuzu21  |  12. 2. 2019 (21:54)

dobry den.chcem sa spytat na bolesti a trpnutie krku v poslednom case ma casto boli krk a trpne a to trpnutie mi prechadza na sanku.nechce to prejst ani po masazi alebo po cvikoch.a posledny cas ma boli aj hlava skoro cely den a nezaberaju ani tabletky byvam v norsku a tu je pre lekarov vsetko normalne.dakujem

MUDr. Ester Točíková  |  20. 2. 2019 (10:49)

masáže na krčnú chrbticu neberte, budú stav zhoršovať. Lokálne si chrbticu natierajte antireumatikými krémami alebo gélmi, predajú Vám ich v lekárni, ale k tomu berte 5-7 dní aj antiruematikum – neviem, aké sú v Nórsku voľne predajné, musíte sa poradiť. Na prechodný čas môžete nosiť aj ortopedickú pomôcku – krčný golier, dá sa kúpiť v lekárňach, alebo ortopedických pomôckach. Podoprie krk, šijové svalstvo si oddýchne a prestane bolieť. Pomôcť by mohli aj vyššie dávky B vitamínov ( nás je to Výrobok Milgamma N, berie sa 3x1). Tiež užívanie magnézia môže pomôcť. Dajte si pozor na správny vankúš pod hlavou na noc, najlepší je ortopedický. Krčný golier by bolo vhodné nosiť počas pracovnej doby. Je možné aj preťaženie krčnej chrbtice.

> reagovať

Marika 1066  |  12. 2. 2019 (12:29)

Dobrý deň, po vyšetreniach mri mi bolo povedané že mám artrtitidu na krčnej chrbtici a doktorka mi povedľa že mám brat tri krát denne Ibalgin proti bolesti, ale bolieť sa dá zniesť akurát mám závraty čo má trápi najviac a k tomu sa mi nevyjadrila, myslite že tie závraty môžu byt ozaj len z tej artritídy ? Dakujem

MUDr. Ester Točíková  |  20. 2. 2019 (10:49)

samotná artritída – zápal kĺbov – nevyvolá závraty. Závraty môže spôsobiť možný následok artritídy – porušené postavenie krčnej chrbtice a narušená pohyblivosť krčnej chrbtice. Liečba závratov sa preto prekrýva so základnou liečbou chrbtice. Ale ak sa závraty nebudú pri liečbe Ibalginom zlepšovať, požiadajte doktorku o ich cielenú liečbu.

> reagovať

dorota  |  12. 2. 2019 (10:41)

Dobry den, mavam dost bolesti chrbta ale ak mozem chcem sa vas opytat na nieco ine. Ide o to ze som dlznicka poistovne a preto sa vas chcem opytat ze kolko stoji odber z likvoru, lumbalna punkcia co je odber z mozgovomiechoveho moku? A dalo by sa to urobit aj u neurologa ambulantne? Dakujem

MUDr. Ester Točíková  |  20. 2. 2019 (10:47)

tieto vyšetrenia sa môžu urobiť len počas hospitalizácie. Neviem, koľko si za ne bude nemocnica účtovať – v rôznych zariadeniach to môžu byť aj rôzne ceny. Odporúčam Vám, aby ste sa na cenu vyšetrenia išli do nemocnice, kde majú lôžkové neurologické oddelenie, opýtať.

> reagovať

Gabriel  |  11. 2. 2019 (23:50)

Dobrý deň,Prosím vás o vysvetlenie výsledkov z MR: Záver: Spondylodiskogénne zmeny C5-6 s intraforaminálnou kompresiou koreňa C6 I.sin, Presah do 3,5 mm s kontaktom až ľahkou impresiou ventrolaterálnej plochy miechy, miernou kompresiou koreňa C 7 I.sin. intraspinálne a kontaktom na miechu. Aká liečba má nasledovať.

MUDr. Ester Točíková  |  20. 2. 2019 (10:47)

je mi ľúto, ale výsledky pomocných vyšetrení nevysvetľujeme, nie je to cieľom našej rubriky. K liečbe: len na základe MRI nálezu sa nemožno vyjadriť k liečbe. Potrebujem nasledujúce údaje: koľko máte rokov, čo a ako Vás bolí, poprípade, aké iné ťažkosti máte, aká je Vaša práca (fyzická, sedavá...)a ako ste boli doteraz liečený s akým výsledkom. Potom sa budem môcť k liečbe vyjadriť. Bez týchto údajov Vám môžem poskytnúť len celkom všeobecnú informáciu: používajú sa lieky, rehabilitácia, pokiaľ sa do 6 týždňov nedosiahne zlepšenie, zvažujú sa invazívne zákroky: ozón, obstreky, operácia.

> reagovať

Milan   |  11. 2. 2019 (17:40)

Co to je neurokompresia , bol som na magnete a toto mi napísali na papier

MUDr. Ester Točíková  |  20. 2. 2019 (10:46)

to je stlačenie nervu.

> reagovať

Edita  |  11. 2. 2019 (17:19)

Dobrý deň,prosím váschcem sa spýtať mala som uraz 7..1.19,kde mi zistili zlomené stavcena hrudnej chrbtici T9-T10,po mesiaci som išla na kontrlolu nalez nez lepšený ani nezhhoršení,ale údajne mam potrhané šlachy,dnes som bola na CT,ale kontrolu mám až 8.3...Pan dr.mi povedal,že pravdepodobne bude opercia.Bude nutná?Dík

MUDr. Ester Točíková  |  20. 2. 2019 (10:46)

v tejto časti chrbtice prechádza vo vnútri miecha. Pokiaľ sa zlomenina nehojí, alebo sú v okolí potrhané šľachy a hrozí posun stavcov, treba operovať. Miecha, ktorú má chrbtica chrániť, by sa mohla poškodiť, preto je operácia nevyhnutná.

> reagovať

Kyty  |  11. 2. 2019 (15:42)

Dobrý deň. Pred 3 rokmi som bola operovaná na L5S1 bolesť bolo odstránené ale ostalo strpnutie kotníka a päty.Cvičím natieram ale nepomôže. Čo by pomohlo? Chodím veľmi pomali nevládzem môže byť príčinou že mám acetylcholínový receptor 0,51? Ďakujem za odpoveď.

MUDr. Ester Točíková  |  20. 2. 2019 (10:45)

v oblasti päty a členku sa nachádzajú koncové časti nervu, ktorý bol v oblasti chrbtice poškodený. V takto vzdialenom mieste je výživa nervu najpomalšia, niekedy aj nedostatočná. To je jeden z dôvodov pretrvávajúcich ťažkostí. Operáciou sa príčina poškodenia nervu odstráni, ale nerv sám o sebe má čosi ako pamäť na poškodenie a prejavy poškodenia preto môžu pretrvávať aj po odstránení príčiny. To ďalší dôvod pretrvávania ťažkostí. To stŕpnutie sa môže časom zmierniť, alebo aj vymiznúť, ale nemusí. Liek, ktorý by Vám v tomto prípade mohol pomôcť, je Milgamma N, berte ju minimálne 3 mesiace – 3x1. Pomôcť môžu aj vodné procedúry: Kneipove kúpele, vodné masáže nôh.

> reagovať

Juraj28  |  11. 2. 2019 (12:50)

Dobrý deň bol som na MRI a akú liečbu by ste zvolili? seg C4-5 protrúzia disku preforam. vľavo 1.8 mm, spinálny kanál šírky 10,2mm; seg C5-6 protrúzia až sublig hernia vľavo 4,3mm, spinálny kanál šírky 10,7mm;Foraminostenozy stredne ťažkého st., 4 - 5 mm bilat v C4ažC7 ďakujem za odpoveď

MUDr. Ester Točíková  |  20. 2. 2019 (10:44)

len na základe MRI nálezu sa nemožno vyjadriť k liečbe. Potrebujem nasledujúce údaje: koľko máte rokov, čo a ako Vás bolí, poprípade, aké iné ťažkosti máte, aká je Vaša práca (fyzická, sedavá...)a ako ste boli doteraz liečený s akým výsledkom. Potom sa budem môcť k liečbe vyjadriť. Bez týchto údajov Vám môžem poskytnúť len celkom všeobecnú informáciu: používajú sa lieky, rehabilitácia, pokiaľ sa do 6 týždňov nedosiahne zlepšenie, zvažujú sa invazívne zákroky: ozón, obstreky, operácia.

> reagovať

Gaba 80   |  11. 2. 2019 (11:52)

Dobrý deň , mám bolesti vpravo v krízovej oblasti niekedy mi tŕpne až kĺb,tuhnu mi nohy od kolien po členky .poradili mi cvičenie a magnézium.no nepomáha to čo sa tým.Doktor mi povedal že po neurologickéj stránke dom v poriadku .

MUDr. Ester Točíková  |  20. 2. 2019 (10:43)

pokiaľ je neurologický nález na dolných končatinách normálny, treba ešte vyšetriť žily a cievy v nohách, či je dostatočné krvné zásobenie. Vo všeobecnosti by ste v rámci liečby mali nejaký čas užívať antireumatiká nesteroidné (existujú aj voľno predajné – poradia Vám v lekárni), náplasti s antireumatikami, použiť môžete aj masti. Stav Vám určite zlepší aj Milgamma N v dávke 3x1 počas 3 mesiacov. Treba vytrvalo rehabilitovať, každodenne dlhodobo cvičiť, stav sa pri takejto životospráve bude pomaly zlepšovať.

> reagovať

Ľuboš  |  11. 2. 2019 (10:11)

dobry den.Chcel by som sa opytat aky postup odporucte na zaklade mojej spravy MRi.V priestoreL5/S1je zníž.výška a hydra.disku.Zobrazuje sa masívn.extrúzia disku dosahujúca vAP rozmere10mmLokalizovaná paracentr-preforami. vpravo,alebez závažnej foraminálnej stenózy.Extrúziakomprimuje durálny vak a koreň SIvpra. Dakujem

MUDr. Ester Točíková  |  20. 2. 2019 (10:41)

len na základe MRI nálezu sa nemožno vyjadriť k liečbe. Potrebujem nasledujúce údaje: koľko máte rokov, čo a ako Vás bolí, poprípade, aké iné ťažkosti máte, aká je Vaša práca (fyzická, sedavá...)a ako ste boli doteraz liečený s akým výsledkom. Potom sa budem môcť k liečbe vyjadriť. Bez týchto údajov Vám môžem poskytnúť len celkom všeobecnú informáciu: používajú sa lieky, rehabilitácia, pokiaľ sa do 6 týždňov nedosiahne zlepšenie, zvažujú sa invazívne zákroky: ozón, obstreky, operácia.

> reagovať

goldy  |  10. 2. 2019 (20:44)

Dobrý deň, manžel má nález L3/4 difúzne vyklenovanie disku, dorzálne v AP rozmery 2 mm, s tlakom na dur. vak, bez kompresie na nerv. korene. Anuálna trhlina disku L4/5 dorzálne. Manžel cvičí SM systém, pilates, chodí na prechádzky. Má význam pre zlepšenie zdravotného stavu vstreknutie ozónu, prípadne kolagénu?

MUDr. Ester Točíková  |  20. 2. 2019 (10:41)

To závisí od jeho stavu. Pokiaľ má pri danej pohybovej životospráve pretrvávajúce bolesti, ozónoterapia pomôže. Pokiaľ bolesti nemá, je zbytočná – k dostatočnému zhojeniu môže dôjsť aj bez ozónu.

> reagovať

JankaD  |  10. 2. 2019 (19:25)

Dobrý deň, chcem sa opýtať ohľadom krížovej chrbtice. V roku 2016 mi operovali herniu disku L5-S1. Bolo mi relatívne dobre, no pred mesiacom som skúsila bežky a odvtedy mi tŕpnu obe nohy sprevádzané nepríjemným pocitom (pocitovo ako bubliny v nohách) + pálenie v lýtkach. Pravidelne cvičím SM systém.

MUDr. Ester Točíková  |  20. 2. 2019 (10:39)

pravdepodobne sa driekovo-krížová chrbtica pri bežkovaní nejako narušila a to vyvolalo dráždenie nervov v dolných končatinách. Mali by ste začať hneď nosiť bedrový pás na stabilizáciu a spevnenie chrbtice a čím skôr navštíviť neurológa. Nasaďte si si Milgamma N 2-0-2 na 5 dní, potom 3x1, berte aj Magnerot 500 2x1, kým Vám neurológ nenasadí cielené lieky. Súčasťou liečby by mala byť aj rehabilitácia.

> reagovať

Miška  |  10. 2. 2019 (15:02)

Dobry den prajem! Chcela by som sa informovat: niekedy z nicoho nic prestanem vidiet zacne ma bolet hlava zacne mi tronut tvar usta nost prechadza to az do ruk. Potom to prejde a bolest hlavy stale pokracuje. Prejde to az niekedy o pol dna. Niekedy to mam cast niekedy raz zs pol roka ako kedy. Neviete mi povedat co

MUDr. Ester Točíková  |  20. 2. 2019 (10:39)

Váš stav vyžaduje dôkladnú analýzu, aby sa určila správna diagnóza. Odporúčam neurologické vyšetrenie. Podľa popisu ťažkostí môžete mať tzv. združenú migrénu (bolesti hlavy migrénového typu spojené s ďalšími neurologickými príznakmi), ale nie sú vylúčené iné diagnózy: tetanický sy atď. Od diagnózy sa odvíja liečba, preto k neurológovi choďte čím skôr, aby sa tento stav nezanedbal.

> reagovať

Anna  |  10. 2. 2019 (6:46)

Uz tyzden mam silne bolesti hlavy prechadzajuce az do hlbky usi a konciace v spankovej casti hlavy. Piska mi neustale v usiach, niekedy pocit nevolnosti. Lekar ma poslal na ORL, spravili RTG a vsetko je OK. U ocnej je tiez vsetko OK. U zubara OK. Padla otazka ci to nemoze ist z krcnej chrbtice?

MUDr. Ester Točíková  |  20. 2. 2019 (10:36)

s najväčšou pravdepodobnosťou áno. Krčná chrbtica môže byť preťažená – šijové svaly a trapézy môžu byť spastické, alebo naopak – príliš uvoľnené, pri pohyboch sa môže demaskovať blok, čo na RTG nemusí byť vidieť. V každom prípade treba v liečbe preferovať rehabilitáciu krčnej chrbtice a krátkodobo lieky, ktoré Vám však musí predpísať lekár.

> reagovať

MIROSLAV  |  9. 2. 2019 (20:10)

Dobry den chcem sa spytat moze mi sposobovat chrbtica tlakovu,zvieravu bolest v hrudi aj 2-3 dni?.Aku by ste odporucali liecbuRTG THchrbtice mierna esovita skolioza th chrbtice,th kyfoza je mierne zvysena.RTG C chrbtice C lordoza je vyrovnana,az lahko kyf.postavenie C chrbtice v dolnej casti.Proc megatransversi c7bilat

MUDr. Ester Točíková  |  20. 2. 2019 (10:35)

podľa RTG vyšetrenia je prítomná porucha postavenia chrbtice, ktorá by mohla (najmä pri jednostrannej záťaži – napríklad dlhodobým sedením alebo fyzickou prácou) spôsobovať zvieravé bolesti na hrudníku. Váš stav vyžaduje odbornú rehabilitáciu pohybového aparátu , následne dlhodobé každodenné cvičenie vhodných cvikov na celú chrbticu, mali by ste sa naučiť správne pohybové stereotypy (ako sa má správne stáť, chodiť, sedieť, atď.). Liečba teda vyžaduje aktivitu a pevnú vôľu. Výsledky čakajte až po približne troch mesiacoch – takáto porucha chrbtice s dekompenzáciou sa vyvíja dlho, nemôžeme ju preto odstrániť za pár týždňov.

> reagovať

Mery  |  9. 2. 2019 (19:46)

Dobrý den, mam silne bolesti vyzarujuce po zadnej časti dolnej konc.Bolesti vedu z krizov a následne to vedie k častému sekaniu.V lavej nohe su bolesti po bocnej strane.Mozte mi poradiť prosím co s tým. Ďakujem

MUDr. Ester Točíková  |  20. 2. 2019 (10:19)

podľa popisu máte v oblasti driekovo-krížovej chrbtice nejaké negatívne zmeny, ktoré vedú k dráždeniu nervu, ktorý ide do dolnej končatiny. Podľa lokalizácie bolestí je to pravdepodobne koreň L5, ktorý vychádza medzi 4. a 5. driekovým stavcom. Môže byť dráždený posunom stavcov, ich výrastkom, posunutou platničkou, inými degeneratívnymi zmenami chrbtice. Takýto stav treba presne diagnostikovať pomocou neurologického vyšetrenia a minimálne RTG. Na základe získanej diagnózy sa postaví liečba. Odporúčam Vám preto návštevu lekára.

> reagovať

Juraj  |  9. 2. 2019 (18:39)

Dobrý deň bol som na MRI a nález som mal takýto Foraminostenozy stredne ťažkého st., 4-5 mm.bilat v C4-C7;seg C6-C7 protrúzia disku peforam.vpravo 2,5mm, spinálny kanál šírky10mm;seg C5-6 protrúzia až sublig hernia vľavo 4,3mm, spinálny kanál šírky10,7mm; a chcel by som nejaké vyjadrenie k liečbe prípadne aké lieky ďa

MUDr. Ester Točíková  |  20. 2. 2019 (10:18)

len na základe MRI nálezu sa nemožno vyjadriť k liečbe. Potrebujem nasledujúce údaje: koľko máte rokov, čo a ako Vás bolí, poprípade, aké iné ťažkosti máte, aká je Vaša práca (fyzická, sedavá...)a ako ste boli doteraz liečený s akým výsledkom. Potom sa budem môcť k liečbe vyjadriť. Bez týchto údajov Vám môžem poskytnúť len celkom všeobecnú informáciu: používajú sa lieky, rehabilitácia, pokiaľ sa do 6 týždňov nedosiahne zlepšenie, zvažujú sa invazívne zákroky: ozón, obstreky, operácia.

Juraj  |  20. 2. 2019 (10:21)

Mám 36 rokov ,fyzická práca doteraz 2x rehabilitácia výsledok je len že sa to zhoršuje bolí ma rameno v niektorej polohe ani ruku nedám hore . Poprosím na Juraj28 neodpovedajte ďakujem

Na Vašu otázku odpovie lekár:  27. 2. 2019


Katka  |  9. 2. 2019 (17:59)

Dobry den je to pravda ze sa zase nevihnem operacii krizovej chrpticii bola som na magnetickej a zaver je stavpo transpedikularnej stabilizacii L5/S1 s nahradou iv. disku.Je medialna extruza remnatu iv.disku,ktora vkontakte s miechovim korenom S1Sin,ktory v.s.iritovany a sS1 dx,ktory by mohol byt lahko iritovany .

MUDr. Ester Točíková  |  20. 2. 2019 (10:16)

je mi ľúto, ale k potrebe opakovania operácie sa ja nemôžem vyjadriť. Musí to urobiť Váš neurológ a chirurg, ktorý Vás poznajú.

> reagovať

Ingrid  |  9. 2. 2019 (16:41)

Dobry den...chcela by som sa spytat ci mozem ist po tyzdni operacie na medzistavcovu platnicku na operaciu zase...po operacii som dostala ladvinovy zachvat a mam stale hnis v rane ale lepsi sa to...poradte mi prosim ci to nie je riziko ist zase v taky ktatky cas ...dakujem

MUDr. Ester Točíková  |  20. 2. 2019 (10:15)

operácia je indikovaná, čiže na ňu treba ísť, je vecou odborných lekárov, aby Váš stav zvládli. Opakované – aj rozsiahlejšie operácie – sa niekedy musia vykonať. Moderná medicína má prostriedky, aby pacient všetky tieto zákroky zvládol – nebojte sa.

> reagovať

tanadiscfx  |  8. 2. 2019 (23:28)

Dobry den, mam medialnu herniu L4/5 a lavostrannu paramedialnu herniu L3/4. Rozmyslam, ze by som podstupila operaciu Disc FX ak mi to bude umoznene. Mate skusenost s tymto typom operacie? Pisu ze rizika su minimalne, ale predsa len mam obavu aj ked je to len drobny zasah. Ide predsa len o chrbticu.

MUDr. Ester Točíková  |  20. 2. 2019 (10:13)

operácie majú výborné výsledky. Stav po operácii ovplyvňuje nie len úspešne vykonaný chirurgický zákrok, ale aj (a často krát najmä) správne vedená rehabilitácia po operácii. Je liečbou, ale zároveň aj prevenciou recidívy ochorenia. Inak – aj správne vedená rehabilitácia PRED operáciou zvýši jej šance na úspech.

> reagovať

1 2 3 4 ... 294

Poradňa je bezplatná a anonymná. Žiadne údaje okrem Vami zadaného mena nebudú zverejňované.


Internetová poradňa „bezbolestichrbta.sk“ je len informačný zdroj a v žiadnom prípade nenahrádza návštevu lekára ani odbornú starostlivosť,
preto odporúčame vždy vyhľadať odborníka v oblasti konkrétneho problému – v prípade bolestí chrbta najmä neurológa alebo ortopéda.