24. 7. 2019 od 10:00 do 11:00


kruh
offline

2 DNI

9:54

ODPOVEDÁ: MUDr. Ester Točíková

Nabudúce odpovedá:


MUDr. Karol Točík, CSc.

31. 7. 2019 (10:00 - 11:00)

MUDr. Karol Točík, CSc.


MUDr. Ester Točíková

Neurologička s 30 ročnou praxou, momentálne pracujúca v Súkromnom zdravotníckom centre Hippokrates. Pri liečbe bolestí pohybového aparátu, hlavne chrbtice, sa zameriava na komplexnosť problému. Nesnaží sa ho potláčať, ale detailne skúmať. S každým svojim pacientom sa snaží nadviazať adekvátny kontakt, zistiť čo najviac nielen o jeho pracovnom, ale aj súkromnom živote, pretože ako sama hovorí,na každom detaile záleží. Dôkazom jej bohatých skúseností sú aj spokojní pacienti, ktorých stále pribúda.

NA VAŠE OTÁZKY LEKÁR ODPOVIE
24. 7. 2019 (10:00 - 11:00)

Najdiskutovanejšie



Otázka bude na stránke zverejnená až po schválení administrátorom.
Prosíme, stručne popíšte svoje ťažkosti a následne položte lekárovi konkrétnu otázku, na ktorú chcete dostať odpoveď. Bez presnej otázky lekár nemôže odpovedať.Odpovede majú len informatívny charakter a nenahrádzajú osobný kontakt s lekárom. Pre presné stanovenie diagnózy je potrebné osobne navštíviť lekára – špecialistu.
Upozornenie: Táto poradňa slúži nato, aby ste sa mohli spýtať na problémy ohľadom bolesti chrbta.Otázky týkajúce sa vysvetlenia odborných popisov MRI, CT alebo RTG nálezov nebudú zodpovedané..




Prevádzkovateľ webstránky www.bezbolestichrbta.sk, spoločnosť Wörwag Pharma GmbH & Co. KG, organizačná zložka Bratislava, Stolárska 35, 831 06 Bratislava, v súvislosti so vstupom na webstránky a s použitím poradne nevyžaduje poskytnutie akýchkoľvek osobných údajov ani nijaké osobné údaje nespracúva. Ak budú Prevádzkovateľovi poskytnuté akékoľvek osobné údaje, bude ich považovať za nevyžiadané, náhodne získané údaje. Tieto údaje nebudú nijakým spôsobom ďalej spracúvané.

MUDr. Ester Točíková  

odpovie na Vaše otázky  |  24. 7. 2019 (10:00 - 11:00)


Anna  |  26. 1. 2016 (14:37)

Výsledky z CT-kritická foram.stenoza L4/5 vpravo,na podklade foram.protruzie iv disku,stredne ťažká fora.stenoza L4/5 vľavo,na podklade ostechondrozy,kritická fora.stenoza L5/S1bilat. na podkl.ostechondr.Prosím o výklad a neskutočné bolesti s vystrelov.do nohy,naplaste nezaber.objednaný až o 2 týždne k p.neurologičke.

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  3. 2. 2016 (10:43)

Máte dve spodné platničky vysunuté a jednu z nich tak, že zapcháva otvor medzi dvoma stavcami, ktorými vychádza nerv idúci do nohy, čo pravdepodobne spôsobuje tieto silné bolesti. Sama si nemôžete ordinovať lieky, vo Vašom prípade okrem kortikoidov a Milgamma N by boli vhodné špeciálne lieky tlmiace bolesti – napr. Lyrika. Všetky Vám však môže predpísať len odborný lekár. Pokiaľ nepomôžu, uvažovať treba aj o operácii, pred OP možno skúsiť koreňový obstrek pod CT.

> reagovať

jana lehocka  |  24. 1. 2016 (15:08)

Dobry den,prosim vas oo radu. Uz 5 mesiacov po dlhodobom uzivani antibiotik mam palenie na krcnej chrbtici,v hlave a medzi lopatkami. Z toho depresie.mr mozgu neg.,mr krc.chrbtice-viacpoc.zmeny,rtg hrud.osteoprod.zmen.v obl.l.kostoster.zhybu. prekonane virusy. Moze to palenie suvisiet s chrbticou? Dakujem za odpoved

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  27. 1. 2016 (11:01)

Tie popisy MRI, RTG – prekonané vírusy – to je dosť nezmyselné, nenapísali ste to správne, prosím skúste ešte raz napísať celé nálezy. V zásade však horúčkovité ochorenie akékoľvek môže byť spúšťačom bolestí chrbtice aj svalov, takej kvality, akú popisujete. Neviem ale, či sa u Vás robila serologická diagnostika na herpetické vírusy, ktorú by bolo treba doplniť, ak nie je. Pretože tieto vírusy vedia napadnúť nervy, spôsobovať strašné bolesti, klasicky sú sprevádzané pupencami na koži, ktoré sa ale nemusia vyskytnúť a vtedy je diagnostika ťažká. Na tieto vírusy však máme lieky. Vo všeobecnosti by som odporúčal Milgammu N 3x1 až 4x1, vysoké dávky vitamínu C. Telesný kľud, infúznu liečbu.

jana  |  31. 1. 2016 (16:26)

Prosim vas, chcela by som sa spytat,je mozne sa objednat u vas na vysetrenie,ci ked som poistena vo vszp platim u vas na klinike vsetky lekarske vykony a ci potrebujem ziadanku od obv.lekara. dakujem za odpoved

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  3. 2. 2016 (10:13)

VŠZP Vám niektoré úkony na našej ambulancii preplatí, potrebujete odporúčanie od svojho obvodného lekára, objednať sa môžete na tel. č. 0903 788 670.

> reagovať

Iveta   |  23. 1. 2016 (11:52)

Mam 22 rokov a skoro 2 roky problemy v zime, keď mi obuv stlači nohu, tak pride pocit strpnutia a pocit na odpadnutie.MR mozgu v poriadku na CT zisteny posup 2 platničiek v krížoch tlačiacich na nerv.MAM AJ TETANIU, ale neurologička vylučila že je to od nej mam ľahky stupeň.pravidelne cvičim, prosim podaďte,

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  27. 1. 2016 (10:57)

Vyzerá to tak, že oblasti nohy máte alebo nejaké kostné zmeny, ktoré neznášajú stiahnutie obuvou – bolo by treba doplniť RTG nohy, alebo máte povrchovo uložený nerv, ktorý vychádza v oblasti krížov a je stlačený posunutou platničkou, takže je extrémne citlivý. Tetanický syndróm môže robiť to, že máte nízky prah bolesti (zle tolerujete bolesť) a bolesť môže u Vás vyvolať až odpadnutie. Ale ja by som ešte doplnil EEG vyšetrenie mozgu. Tak či tak, prípad je zvláštny. Odporučil by som preto (po absolvovaní RTG nohy, ak sa tam nenájde nič mimo normu), aby ste konzultovali dobrého odborníka v čínskej medicíne. V liečbe by som okamžite nasadil aspoň 3-mesačnú kúru Milgamma N 3x1 – mesiac, potom 2x1.

> reagovať

Olga Petrikova  |  21. 1. 2016 (10:32)

Mám problem s krčou-cervikokrálnialny syndrom. Asi 3 mesiace užívam MIlgammu N 1xdeň. Po vysadení po niekoľkých dňoch som sa citila horšie. Po užití tabletky sa tuhosť chrbtice do 2 hod znižila. Ako dlho môžem užívať Milgammu N? popr.ktorým prírodným vitaminom by som ho mohla nahradiť?

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  27. 1. 2016 (10:45)

Milgammu N môžete užívať bezpečne 6 mesiacov. Nedá sa nahradiť inými vitamínmi.

> reagovať

Kamil  |  19. 1. 2016 (12:19)

Parciálna sakralizácia L5.Platnička L4-5 so širšou semicirkulárnou protrúziou ventrodorzálne do 3mm .Pri protrúzii disku,zúžení m.m. a hypertrofii intervertebrálnych kĺbov defigurované a zúžené obe neuroforamina,výraznejšie ľavé,naznačený kontakt s miechovým koreňom L4 foraminálne.Môžete vysvetliť, treba to operovať?

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  27. 1. 2016 (10:11)

Operovať asi nie, Gabapentin by mohol pomôcť, tiež by som odporúčala ozónoterapiu, aj zmenu zamestnania. Podľa MRI sú degeneratívnymi zmenami chrbtice zúžené otvory, ktorými vychádzajú nervy idúce do nôh. To vyvoláva bolesti. Pomôcť by mohla aj Milgamma N. Ak nebude úspešný ozón (kt. treba niekedy opakovať aj 2-3x), tak možno skúsiť aj obstreky pod CT – na to všetko Vás musí poslať Váš neurológ.

Kamil  |  27. 1. 2016 (10:15)

Ďakujem za vysvetlenie pán doktor. Na ozón a obstreky ma zatiaľ neposielajú, len RHB.

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  3. 2. 2016 (11:06)

Ak doterajšia liečba nepomôže, môžete sa na tieto liečebné procedúry pýtať.

> reagovať

Jarmila  |  15. 1. 2016 (9:27)

Dobry den, prosim o vysvetlenie \\\"zúženie intervertebrálneho priestoru L 5/S 1 - vs diskopatia\\\". Dakujem pekne

MUDr. Ester Točíková  |  20. 1. 2016 (10:55)

Medzi dvomi stavcami je uložená platnička, ktorá má určitú hrúbku. Pokiaľ je stenčená, znamená to jej degeneráciu, vysušenie. U Vás je to najspodnejšia platnička chrbtice.

Jarmila  |  20. 1. 2016 (12:47)

Dakujem za vysvetlenie. A da sa to liecit, resp. zabranit zhorseniu stavu?

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  27. 1. 2016 (10:06)

Samozrejme – treba v 3-mesačných kúrach raz až 2x do roka užívať chondroprotektíva – dostanete kúpiť v lekárni. Treba sa naučiť tzv. školu chrbta a spinálne cviky, to všetko na rehabilitácii, a potom cvičiť denno-denne – doživotne, nemusíte dlho, ale denne. Pri bolesti antireumatická, napr. Ibuprofen alebo Voltaren, ktoré nie sú na predpis. Dávať si pozor na lieky ako je Dorsiflex, Guajacuran, Mydocalm, Myolasatan – tie skôr neužívať. Môžete tak 1-2 mesiace brať aj Milgammu N 2x1. Treba si tiež strážiť váhu, nepriberať, ani prudko nechudnúť, keď treba chudnúť, tak veľmi pomaly.

> reagovať

Etela Besehaničová   |  14. 1. 2016 (19:09)

Dobrý deň. Mám 65 rokov MR LS chrbt L2/3odb.obr BF stenotizác.a spondyl.podm.stenóza cent.kanála,pri facet.zmen s hypertrofiou aj lig.flavaL3/4 obraz facet.artrózy a stenózy CK.L4/5ľahký cirk.bulging disku+fazet.artróza so signif. hypertrof. spoj.lig. flava zúž.CKdo 8mmL5/S1stenóza aj CK 7x8mm.Majú ma operovať?Ďakujem

MUDr. Ester Točíková  |  20. 1. 2016 (10:54)

To záleží od Vášho klinického stavu (subjektívnych ťažkostí a neurologického nálezu). Ale popísaný nález je vážnejší, len na jeho základe by som operáciu skôr odporúčala.

Etela Besehaničová  |  26. 1. 2016 (16:15)

Ďakujem za odpoveď. Mám bolesti v krížovej oblasti a strpnutie nôh vo vonkajšej strane horšia je ľavá strana.Mám problémy keď chodím. Používam bedrový pás chodím teraz na rehabilitáciu a cvičím podľa rady. Aké lieky mám užívať a čo ešte robiť aby som obišla operáciu? Ďakujem

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  3. 2. 2016 (10:03)

Užívajú sa lieky proti zápalu a bolesti, možno užívať aj Milgamma N 3x1, chondroprotektíva ako potravinové doplnky, ktoré dostanete v lekárni. Pokiaľ nebudú problémy pri takejto liečbe ustupovať, tak potom bude treba konzultovať chirurgov.

> reagovať

Jozef  |  13. 1. 2016 (8:54)

10 mesiacov pn protruzia disku stale bolesti v drieku vystrelujuce do lavej päty a palca.Konzultacia zo spin.ortopedom-operaciu neodporuca.Prosim poradte mi liecebny postup.Môzem ziadat kupele B ?

MUDr. Ester Točíková  |  20. 1. 2016 (10:25)

Na kúpele máte nárok. Treba nosiť bedrový pás pri záťaži , užívajte Milgammu N 3x1 a rehabilitujte – denne treba cvičiť aj rok, kým problémy odídu.

> reagovať

Garberová Judita  |  12. 8. 2015 (0:52)

Prajem Vám príjemný deň, rada by som poznala Váš názor na Milgammu N. V roku 2010 mi zistili neuropatiu PDK z diabetes II. Priebežne ma lieči OL pre chronické bolesti chrbtice. Začiatkom mesiaca som bola hospitalizovaná v SNV Svet zdravia, podrobila som sa úspešnej liečby ozónom. Ako dlho môžem (mám) užívať tbl.?

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  19. 8. 2015 (10:24)

Podľa odporúčaní možno Milgammu N užívať maximálne 6 mesiacov v kuse, potom už nie. Moje skúsenosti s Milgammou N sú veľmi dobré – v niektorých prípadoch ona samotná pomohla pri neuropatických bolestiach a mám pacientku, ktorej nárazová dávka 2x2 tbl. redukovala bolesti trojklaného nervu, čo je veľký úspech. Sú – samozrejme – aj prípady, kedy Milgamma N žiaden efekt nemala, ale v medicíne je to tak – nie všetko musí každému pomôcť. Ale vyskúšať ju treba – držím palce.

> reagovať

Stanilav  |  4. 8. 2015 (14:34)

Dobrý deň, čítal som, že Milgama N + Bkomplex forte sa nemajú spolu užívať. Prosím, Geriavit a Milgama N sa spolu môžu užívať ? (Mám 76 r.) Ďakujem pekne.

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  12. 8. 2015 (10:14)

Geriavit a Milgammu N môžete spolu užívať.

> reagovať

Terezia  |  3. 8. 2015 (19:00)

Som po operacii krcnej chrptice mam ajSylingomyeliju mam stale v hrdle a zaludku pocit na zvracanie obcas ako keby po mne chodila elektrina mam bolesti a trpnutie ruk a niekedy pocit slabosti rehabylitaciu som absolvovala ale velmi nepomohla som 2apol mesiaca po operacii Dakujem.

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  12. 8. 2015 (10:13)

Bolo by treba skôr medikamentóznu liečbu, tiež vystabilizovať krčnú chrbticu pomocou krčného límca, na noc používať špeciálny vankúš na polohovanie krčnej chrbtice. Ak tieto pomôcky nemáte, môžu Vám ich prepísať na rehabilitácii. Lieky by Vám mal neurológ – odporúčal by som nootropiká, Cavinton forte, alebo Tanakan či tebokan 3x2, B12 vit. Inj. Magnézium, o kúre aspoň 3 mesiace Milgammu N.

> reagovať

Eva  |  3. 8. 2015 (16:42)

DobryD.Pisala som vam22.7.ohladom C chrbtice. Dnes mi je velmi nevolno, na vracanie, trpnu ruky, boli hlava, mam silne zavraty a citim nervy aj na hlave. Co moze pomoct? Masaz? Zajtra idem k neurologicke. Mam aj take mierne vpadnute 1 oko.aspon sa mi to zda.nemozem matHornerovSyn.?uz som na nervy.:-( t

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  12. 8. 2015 (10:07)

V žiadnom prípade masáž!!! Krčnú chrbticu treba vystabilizovať – pomohol by krčný límec, ak ho nemáte, skúste si urobiť oporu krku z uteráku. Kúpte si Ginko a magnézium, tiež Milgamma N 2- 0 2 denne.

Eva  |  12. 8. 2015 (10:56)

Ano, mam limec, nosim ho. Ani makke techniky nemozu byt? Mam velmi stuhnuty a zablokovany krk...nemoze mi to stlacat cievy? V noci mi byva asi najhorsie.tlaky do hlavy.bolest.zavrat...a este co robit.ak mam incip.osteopchondrozaL4/5aL5/s1?stuhnut.a bolest.niekedy trpnutie

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  19. 8. 2015 (10:08)

Noste krčný límec aj počas noci. Rehabilitácia krčnej chrbtice by sa mala začať až vtedy, keď ustúpia závraty a silné bolesti. Najvhodnejším spôsobom liečby by boli infúzie počas hospitalizácie, ktoré sa môžu podávať aj 2x denne. Žiadajte sa do nemocnice.

Eva  |  19. 8. 2015 (10:43)

Dobry den. Absolvovala som hospitalizaciu v maji v Snop BA. Infuzie nejako nepomohli, iba trochu od bolezti krizov a dokonca mi z nich byvalo dost nevolno.zavrat, potenie.neurologicka tvrdi, ze to nie je na infuzie, ze mam krk celkom volny.tak ja uz neviem..zavraty mam skoro.kazdy den..pri otacani hlavou este horsie.

MUDr. Ester Točíková  |  26. 8. 2015 (10:00)

Objednajte na konzultáciu do mojej ambulancie.

> reagovať

IVAN  |  20. 7. 2015 (6:28)

pokračovanie:oprava vsgm C3/4 bulding v roku 2010 teraz protrúzia disku s obrazom kom.myeolopatie reziduálny kanál centrál v AP dosahuje 8,1mm.V sgmC5/6 osteochond.výraz.zobák.ostreofyty dĺžky až7mm,miecha v dlžke 3cm so zvýš.intenzitou signálu.V náleze dominuje myeolopatia.Miecha bez nálezu lož.a Si zmien.Čo to je?

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  22. 7. 2015 (11:09)

Na krčnej chrbtici máte vážne a rozsiahle degeneratívne zmeny, ktoré sa týkajú stavcov aj platničiek, je vážne narušené postavenie krčnej chrbtice, ktorá je postavená doslova „opačne“ – mala by byť v oblúčiku dopredu, ona je dozadu. Na MRI je popísaná myelopathia – t.j. poškodenie miechy od chrbtice. Toto je stav, ktorý by mal byť okamžite ukázaný neurochirurgom so žiadosťou o čo najskorší termín operácie. Dovtedy treba 24 hodín nosiť krčný límec, žiadne rehabilitácie a iné pohybové aktivity, PN. Hneď si nasaďte milgammu N, ostatné lieky by Vám mal naordinovať neurológ.

> reagovať

Alexandra   |  15. 7. 2015 (15:08)

Dobry den. Poprosila by som vas o vysvetlenie nelezu z MR. V AP urovni spinalny kanal primarne stenoticky 10.5 mm L4-L5-S1. Stavce bez zmien platnicky primeranej vysky a primeranej intenzity neprominuju do kanala. L5-S1 osteochondroza. Mam bolesti noh krce v lytkach, stehnach Trhava bolest za kolenami viacako pol roka.

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  22. 7. 2015 (10:21)

Máte vrodene užší miechový kanál oblasti driekovo-krížovej. V tejto časti kanálu sú uložené nervy, ktoré idú do dolných končatín. Pri fyzickom pohybe potom môžu byť tieto nervy v miechovom kanáli dráždené a môžu opúchať, čo spôsobuje bolesti dolných končatín a ich slabosť. V liečbe treba predovšetkým vystabilizovať túto časť chrbtice pomocou bedrového pásu, ktorý by ste sa mali naučiť nosiť vždy, keď budete dlhšie stáť, chodiť a pri všetkých fyzických prácach. Ak máte sedavú prácu, kt. vyvolá bolesti, tak aj v sede. V liečbe je dobre použiť depotné kortikoidy – napr. Diprophos do svalu, ktorý Vám môže podať neurológ. Vhodné je aj dlhodobé užívanie Milgammy N. Chrbtica by mala byť v trvalej starostlivosti dobrého fyzioterapeuta, pretože čím v lepšom stave ako celok bude, tým menej problémov budete mať.

Alexandra   |  22. 7. 2015 (14:11)

Dakujem. Este sa chcem opitat.K tomu nalezu som mala napisane aj napriamena lordoza a L3-L5 v blokovom postaveni. Moze mi aj toto sposobovat bolesti? Da sa to dat do poriadku cvicenim aby som bola uplne bez bolesti napriek tomu ze spinalny kanal je vrodene zuzeny? Mam 36 rokov.

MUDr. Ester Točíková  |  29. 7. 2015 (9:59)

Napriamená lordóza znamená natiahnutá chrbtica – v tomto úseku by mala vytvárať jemný oblúčik dopredu. Stavce v tomto úseku sú zablokované. Toto môže spôsobovať veľké bolesti. Dá sa to napraviť cvičením a rehabilitáciou, veľmi pomaly a opatrne. Pri záťaži ale budete musieť nosiť bedrový pás.

> reagovať

Katka  |  26. 6. 2015 (12:12)

Dobrý deň,obzvlášť ráno mám bolesti ľavej nohy, slabín a kostrče, zatŕpnutie prirodzenia a pri vstávaní neudržím moč.Keď to rozchodím cez deň je to v poriadku.Mám 57 rokov 50%inv.dôchodok po operácii L4/5.Akú liečbu doporučujete, keď Ozón ani kolagen obstrek nepomáha?.Ďakujem.

MUDr. Ester Točíková  |  1. 7. 2015 (10:39)

Treba vylúčiť aj urologickú príčinu inkontinencie moču. Pokiaľ nie je prítomná, tak trpíte na následky poškodenia nervového systému – v súvislosti s ochorením chrbtice, ktoré muselo byť operované – ktoré sú trvalého charakteru a len ťažko, alebo vôbec ich nevieme ovplyvniť. Napriek tomu stav vyžaduje kontroly neurológa a rehabilitačného lekára aby sa zabránilo zhoršovaniu stavu. Preventívne odporúčam chondroprotektíva – dostanete v lekárni, môžete užívať aj Milgammu N aspoň 3 mesiace 3x1. Treba denne cvičiť cviky, ktoré Vám odporučil rehabilitačný lekár.

> reagovať

Božena  |  24. 6. 2015 (18:00)

Dobry den boli ma pod pravou lopatkou niekedy bolest vystreluje do ramena až predlaktia ale hlavne mi mravenči v pravom palci. Dakujem. Dovidenia

MUDr. Ester Točíková  |  1. 7. 2015 (10:17)

Treba vyšetrenie krčnej a hrudnej chrbtice a nervov v oblasti horných končatín – vypýtajte sa na vyšetrenie k neurológovi. Sama doma môžete skúsiť Ibalgin, antireumatimasti a Milgammu N.

> reagovať

Dominik  |  23. 6. 2015 (13:30)

Dobrý deň som po operácii prsta kde mi zosivali šľachy... A dva dni po operácii mi trpne ten prst. Je to normálne? Ďakujem.

MUDr. Ester Točíková  |  1. 7. 2015 (10:06)

Môže to byť prechodná záležitosť – začnite užívať Milgammu N 3x1. Ak za približne 5 dní tŕpnutie nezmizne, alebo ak by sa zhoršilo, treba ísť k lekárovi.

> reagovať

Roman Podhorny  |  22. 6. 2015 (14:42)

Dlhodobo trpim na bolest kriznej chrbtice Pred par dnami som nemohol vstat z postele po navsteve lekára a par odbornych krokoch sa mi ulavilo Donedavna som intenzivne sportoval behaval mam fyzicky narocnu pracu momentalne sportujem skor rekreacne v dosledku bolesti chrbta Mozem uzivat Milgamma ako podpornu liecbu

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  24. 6. 2015 (11:21)

Môžete. Neodporúčam Vám žiadne športy, ktoré sú spojené s doskokmi a prudkými rotáciami. V práci by ste mali nosiť bedrový pás.

Roman   |  24. 6. 2015 (15:35)

Dobry den, dakujem, prave dnes mi priniesli vyrobeny bedrovy pas, nebude lahke si zvyknut, ani zmena sportu nebude lahka. Poprosim Vas, aky je rozdiel medzi Milgamma a Milgamma N. Dakujem, s pozdravom Roman

MUDr. Ester Točíková  |  1. 7. 2015 (9:48)

Milgamma obsahuje B1 a B12 vit a Milgamma N obsahuje B1,B6 a B12 vitamín.

> reagovať

evica 16  |  1. 5. 2015 (19:18)

Dobrý deň. Mám bolesti v krčnej chrbtici, v bedrovej časti a medzi lopatkami. Ak idem súkromne k masérovi, jeho reiky a masáž zaberú, no len no krátky čas. Mám zrastené stavce krčnej chrbtice aj v bedrovej časti. Lieky proti bolesti mi nezaberajú. Navyše mám chronickú hematúriu,liekom ak sa dá vyhnem. Poraďte.Ďakujem.

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  6. 5. 2015 (10:30)

Mali by ste začať rehabilitovať – len pasívne liečenie nie je vhodné, tiež klasická masáž v tomto prípade nič nerieši. Skúste dlhodobo (3 mesiace) užívať chondroprotektíva, organickú síru a Milgammu N – všetko dostanete navoľno v lekárni.

evica 16  |  6. 5. 2015 (11:21)

Dobrý deň. Ďakujem za odpoveď. Absolvovala som rehabilitácie a bolo to ešte horšie ako predtým. Skúsim Vami odporúčané doplnky.

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  13. 5. 2015 (10:14)

Áno, sú niektoré stavy, kedy rehabilitácia nepomôže – sú veľmi zriedkavé, častejšie sú prípady, kedy bola rehabilitácia ordinovaná nesprávne, alebo bola nesprávne vykonaná. Lieky Vám pomôžu na chvíľku, masáž tiež rieši zmeny na chrbtici situačne. Pokiaľ sa naozaj po kvalitnej rehabilitácii cítite horšie, skúste kraniosakrálnu masáž niekým, kto je naozaj odborník. To by potom mohlo pomôcť.

> reagovať

Ján  |  30. 4. 2015 (22:13)

som z TN, som 8. deň po operácii kubitálneho kanála v Martine, stehy mi budú vyberať v pondelok, hrozne ma páli, štípe a pichá pravý malíček a časť pod ním a cítim to až do lakťa a vyčerpáva ma to. prosím Vás kedy sa z toho zotavím? v MT mám kontrolu o 4 mes., mám mať EMG vyšetrenie. je mi zle psychicky

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  6. 5. 2015 (10:24)

Už som Vám raz odpovedal, ale teraz ste popísali svoje problémy, takže znovu zdôrazním, že by Vám mohla pomôcť Milgamma N. Pokiaľ svoj stav zle znášate psychicky, mali by ste si od svojej obvodnej lekárky vypýtať ľahké sedatíva (Lexaurin, Neurol, Xanax) a užívať ich v nízkych dávkach počas dňa, pretože zlý psychický stav znižuje prah bolesti. Pokiaľ nebudú Vaše obtiaže ustupovať, mali by ste navštíviť neurológa, alebo chirurga, ktorý Vás operoval.

> reagovať

Ľubo  |  17. 4. 2015 (12:03)

Dobrý deň. vyšetrenia Echo srdca, magneticka mozgu, RTG pľúcne, vyšetrenie stredného ucha, všetko v poriadku. Moja otázka na Vás - nemôžem sa zhlboka nadýchnuť viackrát počas dňa. Niekedy mám pocit že nestojím pevne na nohách. Je to krčná? Pomôže milgamma? vďaka

MUDr. Ester Točíková  |  22. 4. 2015 (10:29)

Môže to byť krčná chrbtica, ale aj psychika. Bez osobného vyšetrenia sa k Vášmu problému nemôžem presne vyjadriť, Milgamma N môže pomôcť, ak je v patogenéze problému aj nervová zložka.

> reagovať

jozefk  |  31. 3. 2015 (16:59)

som2MESIACE pooperacii fyxacie6srobov a stale to striela dopravej nohy a klbu ako dalej vdaka

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  15. 4. 2015 (10:55)

Predpokladám, že išlo o herniu niektorej z lumbosakrálnych platničiek s radikulárnym (nervovým) dráždením. Je potrebné rehabilitovať, používať pri záťaži driekový pás a z liekov zaradiť kúru antireumatikami a vitamínmi skupiny B (Milgama N).

jozef  |  15. 4. 2015 (16:26)

dakujem za odpoved beriem mabron retart150 a flektor rapid 50 ale niek tonepomaha hlavne vnoci prosim co by este mohlo pomoct dakujem

MUDr. Ester Točíková  |  22. 4. 2015 (9:53)

Milgamma N, rehabilitácia a používanie bedrového pásu – tak, ako už písal MUDr. Točík. Antireumatiká samé o sebe nemôžu stav vyriešiť, liečba musí byť komplexná. Pokiaľ antireumatiká v tabletkách nepomôžu, je dobré absolvovať aj infúznu liečbu, pomôcť by mohol aj do svalu podaný Diprophos.

> reagovať

zuzana  |  24. 3. 2015 (10:50)

Dobry denMozete mi prosim povedat ci mi je.Moj ortoped napisal do spravy-stuhnuta hyperkyfoza,silne bolestivy Thomayer 10Stib,Schmorl.uzly multietaz.Thomayer 10stib.DKKflexia koxi 70abd 30rotacie 10st ob.smermi.Zihanie stavcov,rybie st.Mam bolesti uz rok,preliecena na neur.klinike,nezabrali ani infuzie.Mam osteoporozu-

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  15. 4. 2015 (10:33)

Ide o poškodenie hrudnej chrbtice a bedrových kĺbov. Ide o bežne rozšírené, degeneratívne, zrejme vekom sa zhoršujúce ochorenie, v liečbe sa používajú celkovo podávané nesteroidné antireumatiká, vitamíny B skupiny (Milgamma N), rehabilitácia a kúpeľná liečba.

> reagovať

Jarka  |  18. 3. 2015 (13:14)

Dobry den,mam po operacii bederni chrbtice L5-S1,stabilizaciu s vlozenim stepu.Mam 6 tyzdnov Len lezat,alebo chodit s barlami.Chodim denne2,5-3 km.Vecer som vycerpana a stale ma to dost boli s tim ,ze mi brni cela noha.Mozem tolko chodit a je to normalne,ze to stale boli a brni?Abysom nieco nepokazila.dakujem

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  9. 4. 2015 (10:35)

Chodiť by ste mali na kratšie vzdialenosti, skôr častejšie a menej. Pokiaľ sa cítite večer vyčerpaná, znamená to, že námaha počas dňa je priveľká. Večer sa môžete cítiť unavená, ale nie vyčerpaná. Regenerácia trvá nejaký čas, zaťažovať by ste sa mali postupne, mali by ste počúvať svoje telo, priveľká námaha je kontraproduktívna. Bolesti by nemali byť a ak tak mierne, ani brnenie. Všetko to hovorí o preťažovaní. Skúste na stíšenie nervu užívať B vitamíny – môžete Milgammu N 3x1, magnézium. Ak by sa po dodržiavaní týchto opatrení stav nezlepšil, odporúčam návštevu svojho neurológa.

Jarka  |  9. 4. 2015 (11:05)

Pan doktor velmi pekne dakujem. Jarka

Na Vašu otázku odpovie lekár:  24. 7. 2019


simona  |  19. 1. 2015 (5:45)

Dobrý deň. V lete som absolvoval Ala dve operácie, prvá slepé črevo a druhá bola hematom. PO druhej narkoze, resp. Uspati som ihneď začala pociťovať zvláštne pocity pod levým rebrom, teraz bolesť vystreluje až popod celý ľavý prsník až dole, celý ľavý boK.Z gastroenter. Hládiska je to V poriadku. Môže to byť chrbtica?

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  7. 4. 2015 (17:40)

Opisujete pásové bolesti typické pre ochorenie hrudnej chrbtice. Ak sa tak už nestalo, žiadajte sa na vyšetrenie RTG hrudnej chrbtice a poľa výsledku aj na vyšetrenie špecialistom (neurológ, rehabilitačný lekár alebo ortopéd). Na potlačenie ale aj liečbu bolestí mažete skúsiť efekt kúry Milgamma N.

> reagovať

1 ... 41 42 43 44

Poradňa je bezplatná a anonymná. Žiadne údaje okrem Vami zadaného mena nebudú zverejňované.


Internetová poradňa „bezbolestichrbta.sk“ je len informačný zdroj a v žiadnom prípade nenahrádza návštevu lekára ani odbornú starostlivosť,
preto odporúčame vždy vyhľadať odborníka v oblasti konkrétneho problému – v prípade bolestí chrbta najmä neurológa alebo ortopéda.