Databáza otázok a odpovedí

Bez bolesti chrbta

Od októbra zmení poradňa „bezbolestichrbta.sk“ svoju tvár. Spolu so skúsenými neurológmi sme za 5 rokov
fungovania online poradne spracovali viac ako 8 000 vašich otázok. Prehľadná databáza najčastejších 1 000
otázok a problémov ohľadne bolesti chrbta vám poskytne názor odborníka okamžite.

Otázky položené v online poradni do 25.9.2019 budú zodpovedané do 4.10.2019.


Daniela  |  30. 12. 2018 (23:57)

Dobry vecer prajem, chcela by som sa Vas opytat, ako sa raz a navzdy zbavit bolesti (zapalu) sakroilitalnych klbov. Pred pol rokom mi liecili pravy, ktory som mala podla MR zapaleny, lieky, rehabilitacia, obstreky. Ale potom ma zacal boliet aj lavy a uz sa to neda vydrzat, nerada by som opat uzivala lieky...dakujem.

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  9. 1. 2019 (10:34)

pokiaľ máte pomocou MRI diagnostikovaný opakovaný zápal sakroiliakálnych kĺbov, musíte byť vyšetrená reumatológom. Opakované zápaly týchto kĺbov sú jedným z dominantných príznakov niektorých – aj geneticky podmienených – reumatologických ochorení, ktoré sa potom aj musia ako reumatologické ochorenie liečiť. Preto sa žiadajte k reumatológovi – čím skôr, aby sa nestrácal zbytočne čas. Držím palce.

> reagovať

Katarína  |  30. 12. 2018 (0:08)

CT:Prim.užší spin.kanál,bulging diskL3/L4,chondróza diskuL4/L5 s cirk.protrúziou a mediálnou herniou,osteochondróza diskuL5/S1 portrúziou,sek.stenóza spin.kanálaL4/L5 s kompresiou durál.vaku odstupy koreňovL5 bilat.,lahká foraminostenozaL4-S1 obojstranne,os sacutum.K dokt.idem o mesiac.Je toto vážny nález?

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  9. 1. 2019 (10:28)

popísané sú rozsiahle degeneratívne zmeny na chrbtici, ktoré môžu dráždiť nervy a spôsobovať ďalšie zmeny pohybového aparátu, ktoré vyvolávajú bolesti – aj silné. Tento stav vyžaduje dlhodobú liečbu - lieky, vitamíny - sama si môžete nasadiť Milgamma N 3x1, rehabilitáciu, každodenné cvičenia. Ďalšie liečebné postupy sa potom odvíjajú od efektu popísanej liečby. Tento nález Vás však nijako neohrozuje na živote a je liečiteľný.

> reagovať

Maria  |  29. 12. 2018 (21:40)

dobry den.Mam 68 rokov.Uz niekolko rokov mam diagnostikovanu objemnu Tarlovovu cystu v sakralnom kanali dorzalne od tela stavcaS2 s velkostou 27x23 mm s tlakovou usuraciou v zadnej casti tela stavca S2.Toto bolo zistene v roku 2011.Mam uz silne bolesti noh ,trpnu mi ,palia a mam problem udrzat stolicu.

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  9. 1. 2019 (10:27)

jediná správna rada, ktorú Vám môžem dať je, aby ste čo najskôr navštívili neurológa. Popísané ťažkosti môžu súvisieť s cystou, ale nemusia. Zistiť príčina sa dá len kompletným neurologickým vyšetrením. Čím skôr sa nájde príčina ťažkostí, tým lepšie budú výsledky liečby.

> reagovať

Maroš  |  29. 12. 2018 (3:19)

Dobrý deň, prosím o radu čo by ešte mohlo pomôcť. Cvičím,no mám pocit zhoršenia-pálenie ľ.ruky, po záťaži bolia a tŕpnu obe ruky,slabosť,tlak v krku, drevenejú prsty (fyz. práca).C6/7široká dorzálna sublig. extrúzia disku s presahom 5mm, hern. hmota def. korene, DV, mierne aj miechu, AP6-7mm. Veľmi pekne ďakujem

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  9. 1. 2019 (10:23)

pri fyzickej záťaži by ste mali nosiť krčný golier a bedrový pás, ktoré chrbticu spevnia. V liečbe si sám môžete pridať Milgamma N 5 dni 2-0-2 a potom 3x1. Požiadajte tiež svojho neurológa, aby Vám na bolesti predpísal špeciálne lieky, ktoré sú odvodené od antiepileptík, tie sú určené na liečbu takejto chronickej bolesti. Mali by ste denne cvičiť vhodné cviky na celú chrbticu, aj keď fyzicky pracujete, aby sa táto záťaž kompenzovala. Odporúčam ale zvážiť vykonávanie fyzicky náročnej práce, popísaný MRI nález je taký, že by ste ju robiť nemali, lebo môže chrbticu ešte viacej poškodiť a ohroziť aj nervovú sústavu.

> reagovať

Bolesť v krížoch  |  25. 12. 2018 (21:41)

Dobrý deň ,môj manžel má 34 rokov pred 7 mesiacmi mu bola diagnostikovaná rakovina pľúc Adenocarcinoma v štádiu 3a.Potom chemoterapie cisplatin.Posledne CT pred1pol mesiacov negatívne,teraz ho bolja strašne kríze neznesiteľné bolesti môže byť rakovina späť? Ďakujem

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  9. 1. 2019 (10:13)

najlepší a najrýchlejší postup by bol ten, keby manžela mohol vyšetriť neuro-onkológ. Pokiaľ nie je k dispozícii, treba cestou obvodného neurológa zopakovať čo najskôr MRI vyšetrenie krížov. Liečbu – až do určenia príčiny bolestí - by mal zatiaľ viesť neurológ. Príčinou bolestí môžu byť metastázy v chrbtici, ale nemusí to tak byť – môžu to byť platničky, alebo iné degeneratívne ochorenie. Práve preto treba diagnostiku urýchliť, lebo od príčiny závisí správna včasná liečba.

> reagovať

Annie 9261  |  17. 12. 2018 (22:08)

Dobrý deň . Chcela by som sa spýtať. Či z popisu MR je nutná operacia. Ďakujem Telo stavca L5 je posunuté dorzálne oproti S1 - retrolisteza o 7 mm. Na okrajoch stavcov sú mierne osteoproduktivne zmeny. Zúžený medzistavcový priestor L5- S1 so zníženym signálom medzistavcovej platničky v T2 VO- chondroza. V úrovni L5 -S

MUDr. Ester Točíková  |  4. 1. 2019 (10:27)

operácia nezávisí od MRI nálezu (len v extrémnych prípadoch ťažkých nálezov). Závisí od klinického stavu pacienta, možností liečby a tiež od efektu konzervatívnej liečby. Pokiaľ by ste mi napísali, koľko máte rokov, aké iné ochorenia máte, aké máte bolesti a iné ťažkosti týkajúce sa chrbtice a ako a s akým efektom ste boli doteraz liečená, vedela by som Vám odpovedať presnejšie.

> reagovať

Marta  |  11. 12. 2018 (13:52)

Mam trvale bolesti celej chrbtice.Moje nalezy su viacere ako-chondroza disku c5-5 so spondylozou ventr.i zadnou,blok.postavenie C3-C6,spondylozis def.univerzalis,lezie diskovL1-2,L2-3 s blokom,napriamenie blok.postavenie L4-S1,spinalna steniza,osteochondroza Th12-L2,protruzie diskov L1-2-3 s tlakom.Deform.symfyza.

MUDr. Ester Točíková  |  19. 12. 2018 (10:26)

nález ako celok hovorí o rozsiahlych a pokročilých degeneratívnych zmenách celej chrbtice. V takýchto prípadoch by bola vhodná trvalá rehabilitačná starostlivosť s pravidelnými kontrolami a individuálnym vedením, každodenné trpezlivé cvičenie vhodných RHB cvikov na celú chrbticu, zvládnutie správnych pohybových stereotypov, pravidelná kúpeľná liečba a lieky podľa stavu – najvhodnejšie by boli špeciálne lieky na chronickú bolesť. Sama si môžete nasadiť Milgamma N 3x1 a chondroprotektíva – v trojmesačných kúrach s nasledujúcimi 3 mesačnými prestávkami. S rehabilitačným lekárom treba prekonzultovať ortopedické pomôcky, ktoré by Vám mohli pomôcť. Zo životosprávy musíte vylúčiť všetko, čo chrbticu pre preťažuje.

> reagovať

JánS  |  9. 12. 2018 (22:59)

Prosim o Vas nazor na nutnost operacie vs. konzerv.liecba-ciastocne sekvestr.extruzia disku L5S1,ten sa difuzne vyklenuje v AP rozsahu az 7mm,v sirke 15mm a zadny okraj anul.fibr. sa tu zda preruseny a cast materialu disku sa propaguje dorzalne do spin.kanala v AP rozsahu 9mm,v sirke 14mm a v CC rozsahu pribl.15mm.D

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  12. 12. 2018 (11:16)

Popísané je pomerne masívne vysunutie a deštrukcia platničky, konzervatívna liečba je tiež možná, ale jej výsledok je otázny. Stav je viac indikovaný na operačné riešenie, do úvahy by prichádzala aj laserová šetrná operácia.

> reagovať

muschia  |  8. 12. 2018 (18:07)

Zdravím Vás! Na Mr mi bola zistená dextroskolioza chrbtice, aj Schmorlov uzol. Mám 66 rokov. Môže mi to spôsobovať stav, kedy ja pociťujem tlkot srdca často tak intenzívne, že nemôžem zaspať, ale aj v stave bdelom sa to deje často. Vyšetrenie u kardiologa bolo všetko ok, Ekg, Echo.Mala by som znova navštíviť neurologa?

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  12. 12. 2018 (11:06)

vzhľadom na popísané ťažkosti by bolo treba vyšetriť aj Holter EKG, aby sa vylúčila paroxyzmálna tachykardia, alebo iná príčina intenzívneho búšenia srdca, ktorá sa jednorazovým EKG vyšetrením nemusí zachytiť. Preto až keď toto vyšetrenie bude v norme, choďte k neurológovi. Liečbou by potom mala byť hlavne vhodná rehabilitácia a každodenné dlhodobé cvičenie vhodných RHB cvikov na chrbticu.

> reagovať

Zaneta zaneta  |  4. 12. 2018 (18:35)

Dobry vecer, mam 42 rokov, pracujem v hypermarkete na oddeleni ovocie, zelenina. Bolia ma krize, som teraz na pn. Vysledky z ct su ze v intervertebralnom priestore L 3-4 je obvodova protruzia disku o 3 mm, hmoty disku su obojstranne v kontakte s korenmi L4. Moj lekar mi povedal ze to nic nie je. Ukoncim pn?

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  12. 12. 2018 (10:41)

Nič to nie je len v tom zmysle, že toto ochorenie Vás neohrozí na živote. Ale môže Vám spôsobiť veľa bolestí a môže sa zhoršovať, ak sa nebudete správne liečiť. Do práce by ste sa mali vrátiť až vtedy, keď nebudete mať bolesti, keď ste absolvovali rehabilitáciu, kde Vás naučili cvičiť a Vy ste začali denne poctivo cvičiť. V práci by ste mali nosiť bedrový pás, aby sa vysunutie platničky nezhoršovalo, môže Vám veľmi pomôcť. Predpíšu Vám ho na rehabilitácii, ortopédii, alebo si ho kúpte sama v zdravotníckych či ortopedických potrebách. Sama si môžete nasadiť Milgamma N a chondroprotektíva, poradia Vám v lekárni.

> reagovať

Cicuska  |  8. 11. 2018 (22:52)

Dobry den chcela by som sa opytat ci by bola nutna operacia podla zaveru MR...v segm.C4/5 drobna medialna hernia IVD s disrupciou fibrozneho anulu s bazou do 3mm, v AP rozmete do hlbky 1.5 mm v kontakte s miechou,facety bpm....mavam ukrutne bolesti hlavy..kazdy den ma boli hlava....a zavrate a bolesti krcnej chbrtice..

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  14. 11. 2018 (10:24)

Váš stav by pravdepodobne vyžadoval skôr konzervatívnu liečbu, ktorá ale musí byť kompletná a dlhodobá. Na začiatku by ste mali užívať vhodné lieky, aj vo forme infúzií, ak by bolo treba, tiež by mohli pomôcť obstreky. K tomu vhodná rehabilitácia, cieľom by mala byť starostlivosť nie len o krčnú, ale o celú chrbticu. Nevyhnutne musíte zvládnuť správne pohybové stereotypy – dá sa to aj pomocou internetu. Cvičiť správne cviky na chrbticu musíte dlhodobo denne – my zvykneme odporúčať rok. Sama si môžete nasadiť Milgamma N 3x1 a chondroprotektíva.

Cicuska  |  14. 11. 2018 (13:25)

Dakujem za odpoved..no ja sa na chrbticu uz tri roky liecim..rehabilitujem a dvakrat rocne chodim na infuzie..preliecenie...no mam velke migreny..zavraty a trpnutie v zatylku az srracam rovnovahu a pride mi na odpadnutie...pravidelne uzivam lieky a nic sa nelepsi aj cvicim..

MUDr. Ester Točíková  |  21. 11. 2018 (9:59)

v tom prípade by bolo vhodné prekonzultovať Váš stav s chirurgom ohľadom možností operačnej liečby. Požiadajte svojho neurológa, aby Vás na takúto konzultáciu poslal.

> reagovať

Sylvia  |  7. 11. 2018 (10:35)

Dobry den.Poprosila by som o Vasu radu. Na MR mi bolo zistene- diagnoza,Napriamená lordóza s kyfotizáciou C3-5, sinistrokonvexná skolióza Spinálna stenóza Spondylosis def. Unkoneoartróza, Protrúzia disku C3-4, Hernia disku C4-5 Chodim na rehabilitacie, ale mam velke bolesti, mam postupit operaciu?dakujem

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  14. 11. 2018 (10:18)

Liečba by mala trvať minimálne 6 týždňov a mala by byť kompletná – okrem RHB aj lieky, obstreky, možno infúzie. Pri dlhšom sedení a práci s počítačom treba nosiť krčný golier, tiež pri všetkých prácach, kedy zaťažujete ruky. Zo života musíte odstrániť všetko, čo chrbticu preťažuje. Pokiaľ sa pri dodržaní popísaných postupov nezačnú bolesti zmierňovať, o operácii možno uvažovať – treba konzultovať chirurga. Odporúčam Vám knihu: Anton Gúth: Bolesť a škola chrbtice, kde nájdete všetky potrebné informácie o systéme starostlivosti o boľavú chrbticu. Najmä by ste sa mali naučiť správne pohybové stereotypy. Pokiaľ sa Váš stav začne zlepšovať, pracovať na sebe každodenne budete musieť rok, potom treba cvičiť 3x týždenne, by sa dobrý stav chrbtice udržal.

> reagovať

VIERA J.  |  29. 10. 2018 (15:38)

Prosím, ako sa môžem zbaviť bolestí niekedy až neznesiteľných a strieľajúcich do pravého stehna, zápal sedacieho nervu......s diagnózou. mierna dextrokonv. skolioza L chrbtice, poroza skeletu., predny posun L-4 oproti L-5 asi o 10 mm so spondylolýzou L4a naznačený predny posun L3 oproti L4. Chondroza platničkyL4/L5.

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  7. 11. 2018 (10:18)

V liečbe potrebujete lieky proti bolesti, ktoré musí naordinovať lekár, ktorý Vás pozná. Nevhodné sa mi javia lieky uvoľňujúce svalstvo. Okamžite by bolo dobré nasadiť bedrový pás, aby sa chrbtica spevnela a podoprela, čo môže znížiť úroveň bolestí. Potom veľmi opatrne musíte začať rehabilitovať pod osobným dozorom skúseného fyzioterapeuta na základe odporučenia rehabilitačného lekára. Takto konzervatívne by ste sa mali liečiť približne šesť týždňov, pokiaľ sa stav nezačne zlepšovať, bolo by dobré prekonzultovať možnosti operácie. Pokiaľ sa stav začne zlepšovať – vydržte, cvičte denne rok. Sama si môžete nasadiť potravinové doplnky – chondroprotektíva a liek Milgamma N.

> reagovať

John  |  21. 9. 2018 (18:26)

Dobrý deň od mája mám problémy asi s krčnou chrbticou bolí ma krk vždy to bolo keď som dlho stal na nohách hučí mi v ušiach a puka mi v krku stale. Vyrástol som o 5 cm a začalo sa to keď som stál pri umývadle a nemohol som hlavu otočiť. Všetky vyšetrenia v poriadku EEG,CT,MRI . Ďakujem

MUDr. Ester Točíková  |  3. 10. 2018 (10:41)

Pravdepodobne máte poruchu v oblasti krčnej chrbtice – jej nesprávne postavenie, blok... odporúčam vyšetrenie a liečbu na rehabilitácii, kam Vás môže poslať aj obvodný lekár.

Anna Balcarova  |  23. 2. 2019 (18:44)

Všetko som vyskušala a bolestje čim viac a viac .

Na Vašu otázku odpovie lekár: 


monikaF  |  19. 9. 2018 (17:57)

Dobrý deň 20r. trpim migrenami bola som na MRmozgu a krč.chrbtice mozog ok,C4 microaneuryzma3x2mm porušená os krcnej lordozy,napriamene C lordoza blok.postavenie.C4 až C6 v C5/C6 C6/C7 naznacene vyklenovanie zadných okraj diskov bez kompresie durálneho vaku.môže za bolesti hlavy chrbtica?

MUDr. Ester Točíková  |  3. 10. 2018 (10:40)

Migréna ako taká je samostatné ochorenie, ktoré krčná chrbtica nevyvoláva a nespôsobuje. Krčná chrbtica je ale veľmi vážnym tzv. spúšťačom migrénových záchvatov, bez jej dôslednej dlhodobej komplexnej liečby sa ochorenie na migrénu zlepšiť nedá.

monikaF  |  6. 10. 2018 (14:04)

Ďakujem som objednaná na ct s kontrasnou latkou nakoľko,krvne vyšetrenie ukázalo dedicny reumaticky gen idem reumatologovi s tým že pravdepodobne ide o bechterevovu chorobu nakoľko mám celkovo pocit strnulosti,hlavne ak ostanem v 1 polohe môže to spôsobovať bolesti podobne migréne? dostala som tiez golier na krk.

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  17. 10. 2018 (10:59)

Všetky Vaše zdravotné problémy môžu spôsobovať bolesti hlavy, ktoré môžu byť na nerozoznanie od migrény. Liečba pohybového aparátu v celej komplexnosti (reumatológom + RHB) môžu bolesti hlavy zmierniť. Krčný golier je výborná vec, používajte ho najmä v tých situáciách, kedy dochádza k preťaženiu krčnej chrbtice: práca pri počítači, ktorá trvá viac, ako hodinu. Pokiaľ Vás práca pri počítači živí, treba krčný golier nosiť prerušovane – napríklad – hodinu bez neho, hodinu s ním. Ďalej ho treba nosiť pri domácich prácach, ktoré zaťažujú horné končatiny, v každom prípade pri vysávaní. Sledujte tiež, či bolesti hlavy nevznikajú po nejakom jedle, alebo v situácii, kedy nedostatočne pijete. Pitný režim (čistá voda) je pri bolestiach hlavy dôležitý.

monikaF  |  24. 10. 2018 (18:30)

Ďakujem za odpoveď odkedy mám golier hlavne na noc nemala som akutne bolesti hlavy,žiaľ ct potvrdilo aneuryzmu 3x2mm C4/5 I.sin kontrolu u neurologa mám o mesiac,vôbec netusim aká je v tomto prípade liečba,nepijem fajcit som prestala,môžu ju lieky od bolesti napr aulin,flektor ibalgin ovplyvňovať jej rast?dakujem

MUDr. Ester Točíková  |  31. 10. 2018 (10:29)

popísané lieky by nemali ovplyvňovať rast aneuryzmy, fajčenie je ale v tomto prípade nebezpečné, preto je dobre, že ste s ním prestala.

> reagovať

ND  |  13. 9. 2018 (12:14)

Dobrý deň, od júna mám bolesti hlavy, pulzujúce bolesti, tŕpne mi tvár, okolo pier pociťujem brnenie, šklbe mi nervy, ruky mám slabé a trasú sa mi, najmä v oblasti lakťov a najmä keď vykonávam nejakú činnosť. Vyšetrenia: MRI mozgu a mozgových ciev-negatívne, RTG chrbtice kyfotické postavenie. Čím to môže byť spôsobené?

MUDr. Ester Točíková  |  19. 9. 2018 (10:18)

Časť problémov môže pochádzať z narušeného postavenia krčnej chrbtice – najmä bolesti hlavy. Tie ostatné nápadne pripomínajú dekompenzovaný tetanický syndróm. Okrem skríningového vyšetrenia vnútorného prostredia a EKG srdca by bolo vhodné doplniť EMG vyšetrenie na jeho objektivizáciu a potom začať adekvátnu liečbu.

ND  |  19. 9. 2018 (10:47)

Mám za sebou vyšetrenie na kardiológii, tam je všetko v poriadku, ďalej mám za sebou sono vyšetrenie vnútorných orgánov, aj tam je všetko v poriadku. Krvný obraz je tiež v poriadku. Jediné čo nemám urobené je to spomínané EMG vyšetrenie. Ak by sa potvrdila tetánia, čo by ste mi poradili ako správnu a účinnú liečbu?

MUDr. Ester Točíková  |  3. 10. 2018 (10:08)

Liečba tetanie je dlhodobá a vyžaduje veľa trpezlivosti od pacienta, ale aj lekára. Skladá sa dvoch celkov: 1. Liečba vnútorného prostredia a jeho stabilizácia. Treba urobiť vyšetrenia na potravinové alergie, vyhýbať sa jedlám, na ktoré je človek alergický. Strava plnohodnotná – pestrá, nezabúdať na ovocie a zeleninu, odporúča sa denne vypiť odšťavenú pestrú zeleninovú zmes, menej odšťavené ovocie. V úvode liečby sa podávajú vyššie dávky Magnézia, možno používať aj ľahké sedatíva, alebo na určitý čas prípravky zo skupiny SSRI, v ťažších prípadoch prechodne aj antipeileptiká – liek musí vybrať neurológ. 2. Duševná hygiena, harmónia. Hľadať a vylúčiť zdroje stresu, vyrovnať sa so svojimi životnými traumami, odporúčame pomoc psychoterapeuta. Vhodné sú športy zvyšujúce vnútornú stabilitu – sú to všetky druhy bojových umení, joga, ale veľmi môžu pomôcť aj aeróbne aktivity s postupnou záťažou, meditácie. Držím palce.

> reagovať

Marat  |  12. 9. 2018 (8:47)

Dobrý deň, mám zistenú diskopathiu L5/S1, dostala som predpísané lieky PREGABALIN MYLAN 75 mg, chcem sa ale vyhnúť užívaniu liekov takéhoto typu, sú aj iné možnosti liečby? Ďakujem

MUDr. Ester Točíková  |  19. 9. 2018 (10:16)

Na diskopathiu – vysušenie platničky – sa Pregabalin nepredpisuje. Platnička musí preto spôsobovať nejaký zdravotný problém – napíšte aký, potom sa k Vašej liečbe vyjadrím.

Marat  |  19. 9. 2018 (10:31)

mám bolesti keď sedím a ležím, chôdza mi ťažkosti nerobí

MUDr. Ester Točíková  |  3. 10. 2018 (10:06)

Platnička pravdepodobne spôsobuje dráždenie nervu a to je príčinou bolestí. Pregabalin je schopný chronickú bolesť dostať pod kontrolu, preto je predpísaný správne. Základom liečby je ale cielená rehabilitácia a dlhodobé každodenné cvičenie vhodných cvikov na celú chrbticu.

> reagovať

Jana  |  10. 9. 2018 (13:34)

Dobrý deň, prosím poradíte nejaký komplex vitamínov vhodný na dlhodobé užívanie pri tetanii? Samotný horčík mi spôsobuje nízky tlak a závraty. Dakujem

MUDr. Ester Točíková  |  19. 9. 2018 (10:11)

cez internet si kúpte Fytominerál a vyberte 2 fľašky, medzi nimi treba 3 týždne prestávku. Je to výborný podporný multiminerál pri liečbe tetanie.

> reagovať

Hajo215  |  7. 9. 2018 (14:43)

Dobrý deň nedávno mi zistili tetanicky sindrom Mal som prvy zachvat dosť ťažky veľky tep zatvarali sa mi az oci A dneska mi prišlo trochu zle tak že sa mi trošku rozbúšilo srdce mal som vyšší tep 85 a Vyši tlk 140 stiahlo sa mi brucho a bol som horuci na tvary aj dych je to z tetanie? beriem mg a Ca a timonil citalec

MUDr. Ester Točíková  |  19. 9. 2018 (10:06)

popísané ťažkosti mohol vyvolať tetanický záchvat. Liečba je nasadená správne, ale treba aj viac týždňov čakať na jej dostatočný efekt.

> reagovať

Katka   |  1. 9. 2018 (12:07)

Dobrý deň prajem, koncom júna som bola na operácii a od vtedy sa mi objavilo mierne tocenie hlavy. Teraz posledné dni je tocenie nenormálne, viem ležať len na ľavej strane. Rovno a na pravej strane sa mi všetko točí. Vkuse ma bolí hlava hlavne temeno a bolí ma celá krcna chrbtica - na dotyk a normálne ma stipe.

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  12. 9. 2018 (10:13)

následkom operácie pravdepodobne došlo ku druhotnej zmene v oblasti krčnej chrbtice, alebo prechodu krčnej chrbtice a lebky. Je možné narušené postavenie krčnej chrbtice, alebo jej blok. Váš stav však vyžaduje osobné neurologické vyšetrenie a odbornú liečbu, ktorú nemožno odporučiť cez internet. Preto prosím navštívte svojho neurológa čo najskôr.

> reagovať

Jone  |  27. 8. 2018 (11:51)

Dobry den, stale pri vstavani zo stolicky mi zapraska kostrc, neboli ma to len praska a je mi to take neprijemne. Da sa s tym nieco robit?? Mam len 26rokov. Spadnut som nespadla, mam to skor zo sedaveho zamestnania. Takisto mam problemy s bedrovymi klbami. Noha sa mi vyklbuje z neho. Mam miernu skoliozu.

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  5. 9. 2018 (10:21)

popísané problémy vyžadujú diagnostiku a na základe objektívne nájdených zmien pohybového aparátu a stupňa ich závažnosti treba postaviť liečbu. Lekár, ktorý by sa o Vás mal postarať, je ortopéd. Liečba vo všeobecnosti spočíva najmä vo vhodnej rehabilitácii a následnom dlhodobom cvičení. Sama si budete môcť nasadiť chondroprotektíva a Milgamma N. Nezanedbajte sa, na popísané problémy ste naozaj ešte veľmi mladá, treba ich riešiť.

> reagovať

Michal  |  26. 8. 2018 (20:26)

Dobry den pani doktorka, pred 1.5 som mal dost tazky herpes zoster, na chrbate a bruchu, ukrutne bolesti. Ked mi zmizli vyrazky, bolest, malatnost, problemy s rovnovahou, nausea pretrvavali minimalne 6 mesiacov. Physioterapia, nerve blocks pomohli. Da sa nejak predchadzat herpesu? Zasa sa mi po 1.5 roku vracia. Dakujem

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  5. 9. 2018 (10:18)

Pokiaľ herpes skutočne recidivuje, mali by Vás preliečiť infektológovia – pretože na liečbu herpesu je k dispozícii liek, ktorý herpetické vírusy likviduje (podobne ako antibiotikum baktérie). Ako prídavnú (pomocnú) liečbu, aj výborné doliečenie a prevenciu, možno odporúčať infúzie s vysokodávkovým vitamínom C 7,5g Injectopas. K tomu Milgamma N 3x1 5 mesiacov, alebo inj. podávanie Milgamma.

> reagovať

Retep  |  23. 8. 2018 (17:26)

Dobrý deň. Už 6 týždňov ma bolí krvná chrbtica a vystrelujúca mi to do pravej ruky tŕpne mi to cez celú ruku až po ukazovák. Na MR mi zistili v segmente.C6/7 bulding IVD do 2mm fokalne vyklenutie pre/foraminalne vpravo-5x6mm foraminosteoza vpravo s kompresiu koreňa c7 vpravo.Da sa to napraviť cvičením?

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  5. 9. 2018 (10:12)

V tomto prípade komplexná rehabilitácia, ktorej súčasťou sú aj vhodné cvičenia, môže daný stav pomôcť zmierniť a vykompenzovať. To znamená, že aj keď bude daná porucha pretrvávať, Vy nemusíte mať žiadne ťažkosti, alebo len minimálne. Liečba je však dlhodobá, najmä cvičiť treba poctivo na celú chrbticu približne rok, každý deň, aby sa zlepšenie stalo stabilným.

> reagovať

Majo1188  |  17. 8. 2018 (19:46)

Dobry den. Chcem sa spytat, ci je vazne, ked mi lekar ako zaver z MR chrbtice napisal \\\"Chondroza IVD L2/L3 a L3/L4. V segmente L5/S1 medialna hernia IVD a vytesnenie laveho neuroforamenu na podklade spondylartrozy a dorzalnej spondylozy s kompresiou laveho radixu L5.\\\" Je podla Vas nutna operacia? Dakujem za odpoved.

MUDr. Ester Točíková  |  28. 8. 2018 (10:11)

stav podľa popisu MRI nevyžaduje okamžitú operáciu. Operovať by sa malo až vtedy, pokiaľ konzervatívna liečba neprinesie žiadne zlepšenie. Závažnosť stavu neviem posúdiť, pretože aj pri takomto náleze nemusí mať človek takmer žiadne problémy, alebo – na druhej strane – ich môže mať výrazné. V každom prípade máte na chrbtici vážnejšie degeneratívne zmeny, ich vývoj by bolo treba zastaviť. Mali by ste zvládnuť princípy pohybovej životosprávy, Školu chrbta. Liečbu by mal viesť neurológ v spolupráci a RHB lekárom.

> reagovať

Milan  |  8. 8. 2018 (17:17)

Dobry den, Bol som na na CT, ktoreho vysledok je: Bulging L5/S1 s nalehanim na koren posvy korenov L5 bilat a odstup korenov S1 bilat. Viete mi poradit liecbu. Vdaka

MUDr. Karol Točík, CSc.  |  15. 8. 2018 (10:34)

Liečba by mala byť komplexná a mal by ju viesť neurológ. Spočíva v podávaní vhodných liekov v závislosti od klinického stavu a následnej rehabilitácii, ktorá by mala odstrániť, alebo kompenzovať príčiny, ktoré k poruche chrbtice viedli. Sám si môžete nasadiť Milgamma N a chondroprotektíva.

> reagovať

1 2 3 4 ... 18

Poradňa je bezplatná a anonymná. Žiadne údaje okrem Vami zadaného mena nebudú zverejňované.


Internetová poradňa „bezbolestichrbta.sk“ je len informačný zdroj a v žiadnom prípade nenahrádza návštevu lekára ani odbornú starostlivosť,
preto odporúčame vždy vyhľadať odborníka v oblasti konkrétneho problému – v prípade bolestí chrbta najmä neurológa alebo ortopéda.