Vykonávať bežné denné činnosti správne - základ prevencie bolesti chrbta

MUDr. Eva Dúbravová


„Ak sa chcete zbaviť alebo predísť bolesti chrbta, je nesmierne dôležité, aby ste aj tie najbežnejšie denné činnosti - pracovné stereotypy - vykonávali správne a s čo najmenším dopadom na váš chrbát," hovorí MUDr. Eva Dúbravová. Pod bežnými dennými činnosťami by sme pri tom mali rozumieť všetko - celkom obyčajné upratovanie, starostlivosť o rodinu, domácich miláčikov či záhradku

prevencia bolesti chrbta

Tipy, ako vykonávať bežné denné činnosti správne

1. Predpokladom pre správne vykonávanie pracovných stereotypov je vystretý chrbát. Pri všetkých činnostiach sa snažte nehrbiť a udržať vystretý chrbát.

ako si obut topanky

2. Pri holení, či podobnej činnosti nestojte s nohami rovno, ale snažte sa stáť s jednou nohou vpredu a druhou vzadu. Takto môžete prenášať váhu na nohy a šetriť si chrbát pred zbytočným zaťažovaním. Nezabudnite na vystretý chrbát.

ako vykonavat denne cinnosti

3. Pri nosení záťaže v rukách sa snažte rozložiť záťaž na obe strany rovnomerne. Kľúčový je vystretý chrbát.

4. Aj pri vysávaní sa nehrbte a snažte stáť s jednou nohou vpredu. Ak je to možné, prispôsobte si dĺžku rukoväte vlastnej výške.

ako vysavat

5. Pracovnú dosku majte dostatočne vysoko, aby ste nemuseli ohýbať chrbát a udržali ho vystretý. Pri varení alebo umývaní riadu si môžete dať pod jednu nohu podložku.

ako spravne varit

 

6.   Žehlenie pravdepodobne nie je obľúbenou činnosťou všetkých ľudí. Pre každého však predstavuje výraznú záťaž chrbta. Dbajte preto na správnu výšku žehliacej dosky, vystretý chrbát, a státie s jednou nohou vpredu a druhou vzadu.

ako spravne zehlit
7. Pri dvíhaní napríklad prepraviek, vriec alebo iných ťažkých predmetov si vždy čupnite. Chrbát držte vystretý a záťaž dvíhajte nohami, nie chrbtovými svalmi.

ako zdvihat tazke bremena