Vplyv jari na náš organizmus: Prečo sú jarné depresie nebezpečnejšie než ostatné?

PhDr. Denisa Maderová


Jar je pre mnohých pozitívnym ročným obdobím. Otepľuje sa, k životu sa prebúdza príroda a aj my, ľudia. Aj keď je jar pre mnohých stelesnením pozitivity a dobrej nálady, nie vždy je tomu tak. Na mnohých ľudí môže zapôsobiť úplne opačne.

vplyv jari na organizmus

Jar je ročným obdobím, na ktoré mnohí z nás čakajú ako na vykúpenie z dlhých zimných večerov a mrazivých dní. Aj keď sa väčšina ľudí sa na jar teší, mnohí ani len netušia, že toto ročné obdobie dokáže na človeka zapôsobiť aj negatívne. Aj na jar sa totiž u ľudí vyskytujú výkyvy nálad či dokonca sezónne depresie. 

Kolísanie nálady

Psychologicky sa jar spája s kolísaním nálad a s prežívaním pocitov jarnej únavy. Jar je tiež obdobím v roku, v ktorom sa často vyskytujú sezónne depresieNa vine sú mnohé faktory, napríklad zmena času, ktorej sa ľudský organizmus prispôsobuje o čosi dlhšie než si myslíme, ale aj zmena počasia, klimatické podmienky či postupné pribúdanie denného svetla. Na ľudskej psychike zanecháva stopu v neposlednom rade aj zrýchľujúci sa metabolizmus.

Tradičná čínska medicína vníma človeka ako súčasť prírody riadiacu sa jej princípmi, kedy sa s jarou spája prebúdzanie a tiež zmena nášho organizmu a jeho metabolizmu. Náš organizmus prechádza z takzvaného „ spánku a útlmu“, na ktorom sa môže podpísať aj ťažšia strava, ktorú sme počas zimy konzumovali, aby sme doplnili deficit energie.

Príčinou kolísavých nálad môže byť teda nedostatočne priechodná  pečeň, ktorá sa na jar potrebuje vyčistiť a detoxikovať. 

V hlavnej úlohe pečeň

Podráždenie, impulzívne reakcie, výbušnosť či depresie. To všetko sú negatívne emócie a prežívanie, ktoré so sebou prináša slnečné a pozitívne ročné obdobie – jar. 

S náladou má navyše veľa spoločného aj trávenie, presnejšie pečeň, ktorá reguluje metabolizmus a všetky orgány tela. Preto nesmie byť nepriechodná.

Jar sa preto často spája s detoxikáciou, ku ktorej nemusíte pristupovať ak ste cez zimu dostatočne oddychovali a stravovali sa zdravo. Ak však vo vašom jedálničku figurovali skôr ťažšie jedlá, je čas pečeň spriechodniť, aby mohla dať do pohybu metabolizmus trávenia a tak nás podporila k získaniu väčšej vitality a sily. Myslime však aj na to, že rozbiehanie metabolizmu trvá istý čas. 

Ak sa teda aj vaša jar nesie v znamení hnevu, frustrácie či bezmocnosti, pristúpte k ľahšej strave, doprajte si viac pohybu a buďte voči sebe a tiež voči iným viac tolerantní a hlavne trpezliví. Váš organizmus potrebuje istý čas na to, pokým sa všetkým zmenám prispôsobí a metabolizmus sa postupne zrýchli. Určite však nie sú vhodné drastické diéty.

Tradičná čínska medicína tvrdí, že depresívne stavy sú na jar oveľa závažnejšie, než na jeseň a často končia skratovými reakciami a nevyspytateľnými činmi. Preto buďte viac ohľaduplní voči sebe aj voči iným a v prípade, ak máte pocit, že svoje emócie nezvládate, vyhľadajte pomoc odborníka. 

jarna unavaÚnava je normálna

Jar sa často spája s únavou. Je to normálne, nie nadarmo sa stal pojem „jarná únava“ taký bežný. Súvisí to s oslabením tela z hľadiska nedostatočného prísunu vitamínov a už spomínanou spomalenou funkciou pečene z dôvodu stravovania sa počas ročného obdobia zimy, počas ktorého tiež naše telo mohlo prirodzene oddychovať a regenerovať. Jarná únava tiež môže súvisieť so zmenou času a paradoxne s pribúdaním svetla, ktoré nás na jednej strane rozhýbava, no na druhej strane telo nevie reagovať rýchlo na nové podmety zvonkuPreto je dôležité dbať na dostatočný prísun vitamínu C a D a zinku. Nezabúdajme jesť veľa zeleniny a ovocia, ktoré v tomto období dozrievajú a telo očisťujú od toxínov. Rovnaký efekt môžu mať aj bylinky, napríklad mäta, tymian, materina dúška či dokonca kvitnúca púpava. 

Na jar je tiež dôležité predchádzať zápalom a prechladnutiam, ktoré môžu mať vplyv aj na  pohybový aparát, a ktoré si môžeme privodiť nepozornosťou a neopatrnosťou. Dôležité je preto nosiť šály a šatky, aby nám chlad nevnikol do organizmu cez krk a šiju. Aj obyčajné „seknutie v krku“ môže byť dôsledkom zápalu. Chlad a vietor pôsobiaci na krk a šiju môže ohroziť celý pohybový aparát  či dokonca pľúca.

Dbajte na psychohygienu

Len ľahšia strava, citlivý pôst či detox pečene nám k lepšej nálade sami nedopomôžu. Dôležité je dbať na správnu psychohygienu. Na jar sa náš organizmus postupne zrýchľuje, preto by sme sa aj my mali primerane zaťažovať povinnosťami, aby sme vedeli zvládať pracovný stres, ktorý môže na jar narastať. Na jar sa začínajú prebúdzať aj naše hormóny a endorfíny. Jar sa spája aj s pozitívnou a dobrou náladou. Naše telo sa prispôsobí vnútorným a tiež vonkajším podmienkam postupne. Môžeme tak potom zažívať príliv energie a nálada sa nám časom vylepší. Preto treba tráviť veľa času na čerstvom vzduchu, stretávať sa s priateľmi a pravidelne sa hýbať, čo platí dvojnásobne ak máte sedavé zamestnanie. 

Venujte sa športu, turistike, robte všetko to, čo máte radi, trávte dostatok času v prírode. Pretože zelená farba dodáva optimizmus, nádej a tiež harmóniu srdca. Ak dodržíte všetky tieto zásady, návaly hnevu, frustrácie či bezmocnosti môžete zvládať oveľa lepšie a prekonáte ich ľahšie. Nebudete tak konať impulzívne a do rozhodovania a reakcií tak vnesiete rozvahu. Veciam, ktoré stagnujú a nehýbu sa potrebujeme dať svoj čas a priestor. Nevynucovať si niečo, čo nemôžeme mať. Je to jediný spôsob, ako sa veci pohnú vpred, ako sa veci zmenia a „uzdravia“. Obdobie jari preto berte ako obdobie znovuzrodenia, obdobie nových začiatkov a reštartu organizmu. A tiež ako predzvesť leta, ktoré sa vyznačuje väčšou emocionálnou stabilitou.

Tento odborný blog napísala PhDr. Denisa Maderová

Psychologické a terapeutické centrum Sunrise, centrum psychosomatiky a celostnej medicíny


PhDr. Denisa Maderová

Klinická psychologička a psychoterapeutka (psychoterapia zameraná na telo – Biodynamická terapeutická škola). V praxi sa venuje diagnostike a terapii psychosomatických ochorení, ochoreniam spôsobeným stresom a psychickou traumatizáciou v ranom detstve. Vedie kurzy a zážitkové skupiny zamerané na terapiu raných psychotraumatických zranení a osobnostný rast, skupiny kreatívneho pohybu a tanca, uvoľňujúcich cvičení a terapeutických masáží, ktoré podporujú sebavyjadrenie, spontánnosť a vnútornú silu. Vo svojom prístupe vníma človeka ako celok jeho tela a duše. Vychádza z princípov a terapeutických postupov podľa biodynamickej psychológie a psychoterapie zameranej na telo. Zaujíma sa a študuje Tradičnú čínsku medicínu, preto tak ako v diagnostike, aj v terapii považuje za dôležité prepájať západnú medicínu s celostnou medicínou.