Viete, aká poloha najmenej zaťažuje váš chrbát?

Bez Bolesti Chrbta


Vedeli ste, že váš chrbát musí pri niektorých činnostiach zvládať až 275% zaťaženie? Nesprávne držanie tela, nevhodné sedenie a dvíhanie ťažkých predmetov dáva vášmu chrbtu zabrať viac, ako je nutné. Ako chrbtu správne uľaviť, aby bol naň vyvíjaný čo najmenší tlak a aby si chrbát mohol poriadne odpočinúť?

ulavova poloha pre chrbat

Nohy hore!

Vo chvíli, keď sa u vás objaví bolesť, je potrebné si poriadne oddýchnuť. Ľahnite si na chrbát, nohy zdvihnite do vzduchu a vyložte si ich na stoličku tak, aby kolená zvierali pravý uhol. Tým sa na nejakú dobu tzv. zastabilizujete. Myslite na to, aby ste mali chrbát pokiaľ možno čo najviac rovný. Pod hlavu si nedávajte príliš veľký vankúš. Postačí vám malý vankúšik, ktorý vložíte do medzery medzi krkom a chrbtom. V tejto polohe vydržte aspoň chvíľu a pomaly, zhlboka dýchajte. Následne môžete začať telo rozhýbavať a sledovať, ako reaguje. Pokiaľ bolesť nezmizla, alebo je naopak horšia, určite zájdite čo najskôr k lekárovi.

Všimnite si, ako váš chrbát dostáva zabrať v rôznych situáciách:

miera zatazenia chrbtice

S chrbtom opatrne

Náš chrbát je zložitý mechanizmus, bez ktorého by sme sa nezaobišli. Skladá sa zo stavcov, medzistavcových platničiek, medzistavcových kĺbov, väzov a svalov, ktoré nám umožňujú pohyb. Chrbtica podopiera celé naše telo a prechádza cez ňu miecha, z ktorej vychádzajú nervy. Tie sprostredkúvajú výmenu informácií medzi mozgom a ďalšími orgánmi v tele.

Naviac chrbtica drží váhu celého tela a zaisťuje jeho flexibilitu. Je jednou z najdôležitejších súčastí nášho tela a preto by sme sa o ňu mali patrične starať. Základom je správna životospráva, dostatok kvalitného a pravidelného pohybu a pomôcky, ktoré nám v starostlivosti o chrbát budú pomáhať. To sú zdravotné matrace a vankúše, správna stolička za pracovným stolom a kvalitná obuv.