Psychosomatický význam leta a jeho vplyv na náš organizmus

PhDr. Denisa Maderová


Pre leto je charakteristická psychická stabilita, vitalita a optimizmus. Na pozore by sa však mali mať ľudia s kardiovaskulárnymi problémami alebo tí náchylní na angínu. Čo všetko ešte prináša letné obdobie z psychosomatického hľadiska?

vplyv leta na organizmus

Po období jari, ktorá sa vyznačovala z psychosomatického hľadiska silou detoxu pečene a postupným naberaním sily a vitality, tiež však kolísaním nálad v zmysle častejšieho prežívania frustrácie a hnevu a s tým súvisiacimi depresiami, nastupuje ročné obdobie, pre ktoré je charakteristická psychická stabilita, vitalita a optimizmus. Z hľadiska tradičnej čínskej medicíny letu vládne živel oheň a je energiou nášho srdca. So srdcom a s jeho funkciou sa spája emócia radosti, húževnatosti a cieľavedomosti. Keď v človeku vládne orgán srdce, robí prevažne to, čo chce, nie preto, že musí.

Letu vládne angína

Tak ako oheň môže ľahko spáliť svojou silou a energiou, tak príliš silné slnko a teplo spôsobiť srdcové problémy, najmä u ľudí, ktorí majú kardiovaskulárne problémy. Na priamom slnku im hrozia kolapsy, môže sa im zvýšiť krvný tlak pri záťaži. Preto je pre nich počas obdobia leta potrebné dodržiavať pitný režim, nevystavovať sa slnku a väčšej fyzickej záťaži.

V období leta hrozia z bežných ochorení hlavne angíny, a to najmä vtedy, ak sa napijete studenej vody po behu. Vtedy takpovediac „uhasíte“ oheň v hrdle a tak, ako keď uhasíte oheň a ide z neho dym, to isté sa udeje s vašimi mandľami. Preto sa vyhýbajte studeným nápojom hlavne po športe, či po behu, keď ste veľmi zadýchaní a spotení. Odporúča sa napiť nápoja v približnej teplote ľudského tela. 

V lete dozrieva ovocie a zelenina, čo je dôležité z hľadiska nášho metabolizmu, keď nám rýchlejšie spaľuje aj z dôvodu, že sa viac pohybujeme, môžeme viac chudnúť a dostávať sa do lepšej fyzickej a aj zdravotnej kondície. Počas obdobia leta sa naše telo rýchlejšie vitalizuje a regeneruje, bunky v tele sa obnovujú rýchlejšie a rany sa lepšie hoja.

Hormóny šťastia

U zdravých ľudí môže leto podporovať adrenalín, s ktorým sú spojené aj letné športy. Obdobie leta praje zamilovaným, pretože sa spája s oddychom a s letnými dovolenkami. Oveľa častejšie sa nám vyplavujú do tela endorfíny a serotonín, takzvaný hormón šťastia.  Slnko a hlavne svetlo podporuje našu dobrú náladu, pričom je známe, že v krajinách, kde je nedostatok svetla alebo sú dni krátke, sa častejšie vyskytujú depresívne ochorenia.

Pokiaľ počas roka pracujete veľmi intenzívne a chystáte sa na letnú dovolenku, pozor na nahromadený stres pred dovolenkou. Stáva sa, že vám nemusí priniesť takú úľavu a uvoľnenie aké čakáte. V praxi sa často stretávam s prípadmi panických atakov, ktoré sa vyznačujú silným búšením srdca, zvýšeným potením a návalmi tepla práve na dovolenke. Stane sa tak preto, lebo ak pred dovolenkou veľa pracujete a ste v silnom psychickom alebo fyzickom zaťažení, váš organizmus po príchode na dovolenku sa nevie zastaviť. Jeho neuro-vegetatívne fungovanie pokračuje ďalej, hoci už nič nerobíte. Dôvodom je silné psychické vypätie pred dovolenkou, preto je dôležité aspoň dva dni pred dovolenkou zvoliť miernejší pracovný režim a sústrediť sa na prípravu potrebných vecí k dovolenke. 

ako vplyva leto na clovekaAk sa predsa len stane, že vám stúpne krvný tlak, zatočí sa Vám hlava, rozbúši sa vám srdce, zrýchli sa vám dych, zachovajte pokoj. Pribaľte si na dovolenku pre istotu magnézium, z prírodných liečiv napríklad Valeriánu lekársku. Z dostupných liečiv je vhodný guajfenezín na upokojenie, aby ste sa tohto, čo sa bude diať s vašim telom, nezľakli. Inak sa môže stať, že sa zľaknete fyziologického stavu, ktorý sa nedá vôľou kontrolovať a môže u vás vzniknúť strachom podmienený psychický stav, ktorý sa nazýva panický atak. Potom je už potrebné vyhľadať odbornú lekársku a tak isto psychoterapeutickú pomoc.

V prípade, že počas roka opakovane trpíte bolesťami chrbta nezabudnite mať v svojej lekárničke pribalené aj vysokodávkované vitamíny skupiny B (B1 + B6 + B12). Je potrebné mať na pamäti, že tie vďaka dlhodobému (min. 4-6 týždňov) a pravidelnému užívaniu vo vysokých dávkach vyživujú a regenerujú poškodené nervy chrbta a tým pomáhajú liečiť samotnú príčinu bolestí chrbta.

Po dovolenke pomaly

Po návrate s letnej dovolenky platí to isté, čo pred dovolenkou. Mali by ste brať do úvahy, že oddýchnuté telo sa potrebuje pomaly nastaviť na pracovný režim. Psychologicky je známe, že sa môžete cítiť v prvých dňoch nástupu do práce po dovolenke unavení. Nemali by ste sa do pracovných povinností vrhnúť naraz a rýchlo. Aspoň dva dni by ste mali zvoliť pomalší režim, inak vám taktiež hrozí úzkostný stav, zaťažené je vaše srdce a aj pľúca. Stresová situácia môže spôsobiť vyčerpanie síl, kedy sa človek môže dostať do únavového stavu oveľa rýchlejšie ako ten, kto žije v súlade so svojim telom, jeho rytmom a nastavením. V období jesene, pre ktorú je charakteristický väčší nárok pre naše telo z hľadiska ročného obdobia, na jeseň môžeme byť viac unavení, nám môže oddych z dovolenky priniesť viac energie a vyššiu výkonnosť. 

Obdobie leta sa spája so zvýšeným uvoľnením nie len tela, ale hlavne mysle. Spája sa s dobrodružnosťou a so zvýšenou tendenciu k riskovaniu. Racionálna kontrola je viac uvoľnená aj dôsledkom vysokých vonkajších podmienok a tepla. Výkonnosť v lete hlavne čo sa týka sústredenia pozornosti je menšia, hoci fyzicky toho zvládneme oveľa viac. 

Preto je dôležité ostať bdelý, neriskovať a nevrhať sa do situácií, ktoré nie sú bezpečné. Neplytvať svojou energiou a neriskovať, nešportovať pod vplyvom alkoholu. Inak hrozia úrazy a zranenia, ktoré môže byť životu nebezpečné. 

Počas leta sú naše reflexy pod vplyvom tepla oslabené, preto je čas na regeneráciu a na oddych, na fyzický pohyb. Leto nám poskytuje načerpať nové sily a vitalitu, ktorú budeme potrebovať do sychravejších období jesene a do tmavých večerov zimných dní.

Leto je príležitosť byť s rodinou a s priateľmi. Spája a zbližuje ľudí a ich vzájomné medziľudské vzťahy. V lete si partneri svoje chyby ľahšie odpúšťajú, taktiež sa však mladí ľudia môže omnoho jednoduchšie vrhať do krátky letných vzťahov a sexuálnych skúseností. Preto aj tu platí pravidlo opatrnosti, pretože leto je vďačným obdobím pre počatie a zrod nového života. No tiež prežitia nepríjemných zážitkov súvisiacich s neperspektívnymi vzťahmi.

Každopádne však platí pravidlo, že počas leta by sme si mali dopriať radosť a tešiť sa z maličkostí. Nemali by sme si robiť veľké starosti z toho, čo príde, mali by sme sa odovzdať prúdu života a kráčať po svojej ceste otvorene a bdelo, zodpovedne a pritom s dávkou nádeje a viery. Leto nám pomáha prekonávať prekážky a tak isto nám dáva príležitosť k novým rozhodnutiam.