Prvá návšteva u fyzioterapeuta. Viete, kedy ju neodkladať a čo vás čaká?

Bez Bolesti Chrbta


Pokiaľ vás trápi bolesť chrbta, základné pravidlo pre najrýchlejšiu nápravu znie: jednať okamžite. Vyplatí sa preto zvážiť návštevu fyzioterapeuta, ktorý vám dokáže pomôcť rozhodne viac ako len klasická masáž. Kedy sa k fyzioterapeutovi objednať a čo od prvej návštevy môžete čakať?

kedy navstivit fyzioterapeuta

Fyzioterapia nie je masáž

V prvom rade majte na pamäti, že sa nejedná o masáž alebo niečo podobného. Fyzioterapeut je niekto, kto vyštudoval odbornú zdravotnícku školu a je odborníkom na pohybový aparát. Je teda možné, že vás ošetrí technikami pripomínajúcimi masáž, ale masáž ako taká to nie je.

K fyzioterapeutovi sa môžete dostať dvoma spôsobmi. Buď sa objednáte na ošetrenie, ktoré si budete plne hradiť alebo dostaneme lekársku žiadanku od svojho ošetrujúceho lekára. Pripravte sa na to, že prehliadka prebieha väčšinou v spodnom prádle aby si vás terapeut mohol prezrieť zo všetkých strán a zistiť tak všetky asymetrie. K tomu, aby mohol zostaviť terapiu šitú na mieru priamo vám, vás zároveň tiež trochu vyspovedá a preberie s vami dôvody, kvôli ktorým prichádzate. Jedine tak čo najpresnejšie zistí charakter vašich problémov, typ a intenzitu bolesti, predchádzajúce úrazy či operácie.

Cviky od fyzioterapeuta dodržujte

Na prvom stretnutí vám fyzioterapeut rovno ukáže pár cvikov, ktoré budete môcť cvičiť doma a pri ďalších sedeniach ich s vami preberie znovu. Je to z toho dôvodu, aby ste cvik naozaj cvičili správne a neublížili si ešte viac. Na ďalších „hodinách“ sa terapeut pravdepodobne už zameria na konkrétne oblasti (napr. Chrbát, krčná chrbtica, kolená a pod.), aj tak sa ale pripravte na to, že vyšetrenie bude prebiehať skôr celkovo. Problém s bolestivým kolenom totiž nemusí vždy značiť problém v danej oblasti, ale príčina môže byť aj inde. Napríklad v nesprávnom postavení panvy, plochých nohách či skolióze chrbtice.

Tip: Nebojte sa s terapeutom hovoriť o všetkom, čo pri terapii cítite, alebo čo ste cítili pri domácom cvičení. Iba tak dovediete terapiu k dokonalosti. Prepoja sa znalosti odborníka s vaším telom a liečba bude účinnejšia.

Čím skôr, tým lepšie

Čas síce vyrieši veľa vecí, ale vo chvíli, keď máte zablokovanú krčnú chrbticu, nestabilný členok alebo sa nemôžete zohnúť, vás trpezlivosť ani čakanie do života nevráti. S návštevou fyzioterapeuta preto naotáľajte a na nič nečakajte. Pokiaľ totiž trpíte bolesťou dlhodobo, vaše telo si vytvára náhradné mechanizmy, ktoré sú potom ďaleko ťažšie odstrániteľné ako akútny problém.

Zatočiť s bolesťou chrbta samozrejme môžete skúsiť aj sami – tak že zmeníte svoj životný štýl, ktorý so zdravým chrbtom úzko súvisí. Nezabúdajte na pravidelný prísun vitamínov B1, B6 a B12, ktoré sa starajú o výživu nervov chrbta. Kombinácia pravidelných a vysokých dávok vitamínov skupiny B zlepšuje metabolizmus a tým spojenú regeneráciu periférnych nervových vlákien, a naviac vďaka svojmu protibolestivému účinku uvoľňuje reflexné stuhnutie svalstva.