PODCAST: Športový lekár Pavel Malovič: „Deti nie sú malí dospelí – obzvlášť, ak ide o zdravý vývoj chrbta pri ich športovaní.“

Zdravissimo


Zdravý detský chrbát sa formuje prakticky už od narodenia. Rodičia si musia dbať na správny výber matraca do postieľky, ale aj na výber športu, ktorému sa bude ich ratolesť venovať. V neposlednom rade na zdravie detského chrbta vplýva aj výber správnej školskej tašky a samozrejme aj ďalšie faktory. Všetky tieto témy rozoberá v podcaste odborník na športovú medicínu MUDr. Pavel Malovič.

podcast o detskych sportoch

Každý rodič chce pre svoje dieťa len to najlepšie. Výnimkou nie je ani všeobecné zdravie, s ktorým veľmi úzko súvisí aj zdravie chrbta. Najdôležitejšou informáciou je pritom pre každého rodiča najmä to, že zdravý detský chrbát sa formuje prakticky už od narodenia. „Jeden aj druhý rodič by si mal všímať ako dieťatko leží, akým spôsobom chodí a pokiaľ sa mu len minimálne niečo nezdá, treba navštíviť detského ortopéda, respektíve klasického pediatra a odtiaľ detského ortopéda,“ hovorí športový lekár MUDr. Pavel Malovič a dodáva, že včasné zachytenie problému v prvých troch rokoch života dieťaťa môže byť kľúčové k ceste za zdravou chrbticou po celý život.

Nebezpečné športy

Ako dobre vieme, pravidelný pohyb je pre deti nesmierne dôležitý. Rodičia by však mali dbať na to, či ich dieťa navštevuje vhodný druh športu. „V minulosti sa stávalo, že gymnastky, ktoré začali príliš skoro, končili v pätnástich rokoch niektoré aj na invalidnom vozíku,“ hovorí MUDr. Malovič. Riziková však pre deti do 6 rokov nie je len gymnastika, ale aj tenis či iné športy, ktoré enormne zaťažujú len jednu stranu tela. 

Viac o téme „Deti a zdravý chrbát“ sa dozviete v podcaste s MUDr. Pavlom Malovičom, ktorý nájdete v úvode tohto článku.