PODCAST: Športový lekár Pavel Malovič: Bežecké alebo zjazdové lyžovanie? Keď ide o zdravie chrbta, voľba je jasná

Zdravissimo


Najpopulárnejšími zimnými športami sú jednoznačne lyžovanie a bežkovanie. A keďže je tu ich hlavná sezóna, v podcaste so športovým lekárom MUDr. Pavlom Malovičom si rozoberieme oba. Ktorý z nich je pre chrbát „zdravší“?

podcast o lyzovani

Lyžovanie a bežkovanie sú azda najpopulárnejšie zimné športy, ktorým v posledných rokoch dýcha na chrbát snowboard. Keďže sa na zimné športy praktizované na snehu často úpenlivo tešíme prakticky odvtedy, čo sa sneh roztopí, často zabúdame na zásady bezpečného lyžovania, bežkovania či snowboardovania. A tu číha potenciálne nebezpečenstvo. 

Nikdy sa nepreceňte

Ak hovoríme o bezpečnom lyžovaní, nikdy by sme nemali preceniť svoje sily, vysvetľuje známy športový lekár MUDr. Pavel Malovič. Podceňovať by sme nemali naopak silu dôkladnej rozcvičky pred športovým výkonom, čo platí aj pri bežkách, a výber pre nás vhodnej trasy. Ak sme teda začiatočníci, na čierne zjazdovky by sme mali jednoducho zabudnúť.

Dôležité je ďalej mať na vedomí aj svoj zdravotný stav. Problémová totiž môže byť osteoporóza, ktorá už dávno nie je len ochorením nežného pohlavia a môže pre lyžiara či bežkára znamenať potenciálne riziko zlomeniny. 

Na čo ešte pri zimných športoch nezabúdať a kedy je vhodný čas začať s lyžovaním pre deti prezradí v podcaste v úvode článku MUDr. Pavel Malovič.