PODCAST: Športový lekár Pavel Malovič: „Plávať prsia, kraul alebo znak? Keď ide o zdravie chrbta, odpoveď je jasná“.

Zdravissimo


Medzi plávaním a kúpaním sa je veľký rozdiel, vysvetľuje športový lekár MUDr. Pavel Malovič. Zatiaľ čo z kúpania naše telo až taký veľký osoh nemá, plávanie považujeme za jeden z najzdravších športov, aký existuje, pričom z neho môže benefitovať aj náš chrbát. Ktorý plavecký štýl je preň najzdravší a čo hovorí odborník na plávanie v studenej vode či otužovanie sa?

podcast plavanie a zdravie chrbta

Plávanie je považované za jeden z najzdravších športov pre človeka vôbec, samozrejme za predpokladu, že plávame správne. Podľa športového lekára MUDr. Pavla Maloviča je však veľmi dôležité rozlišovať medzi plávaním a kúpaním sa. Za plávanie sa totiž podľa neho považuje minimálne 20 minút aktívneho pohybu vo vode a aby bolo plávanie aj zdravé, musíme zvoliť aj vhodný spôsob.

Aj „prsia“ môžu ublížiť

Medzi klasické a veľmi obľúbené štýly plávania patria takzvané „prsia“. Tento štýl však mnohí plavci praktizujú nesprávne. Stáva sa tak najmä vtedy, keď plávajú prsia s hlavou vztýčenou nad vodou na príliš dlhé vzdialenosti. „Ideálne, ak plávam prsia, je plávať ich tak ako sa má, teda ponárať pritom hlavu do vody,“ hovorí MUDr. Malovič a dodáva, že najzdravšie štýly plávania sú tie, kde máme prakticky úplne vystretý chrbát.

Okrem voľby vhodného plaveckého štýlu by sme sa mali zamerať aj na ideálnu dĺžku či frekvenciu plávania. Plávať by sme mali tak mali podľa doktora Maloviča aspoň 30 minút vkuse a minimálne 3x do týždňa.

V podcaste s MUDr. Pavlom Malovičom, ktorý nájdete v úvode tohto článku, sa dozviete aj čo-to o populárnom otužovaní sa. Je naozaj také zdravé a odporúča aj plávanie v studenej vode?