PODCAST: Osteoporóza a zlomeniny ohrozujú každú tretiu ženu po menopauze

Zdravissimo


Osteoporóza, nazývaná aj tichý vykrádač kostí, je zákerné metabolické ochorenie, pri ktorom ubúda kostná hmota. Čo všetko sa pod touto diagnózou skrýva, kto je v najväčšom ohrození a v čom spočíva prevencia osteoporózy? Vysvetľuje reumatologička a osteologička MUDr. Soňa Dubecká, PhD.

osteoporoza u zien

O osteporóze sa hovorí aj ako o tichom vykrádačovi kostí a známe je o nej aj to, že postihuje najmä ženy. V skutočnosti ide o metabolické ochorenie, pri ktorom ubúda kostná hmota a kosti, ľudovo povedané, rednú, stávajú sa krehkejšími a teda aj náchylnejšími na zlomeniny a ďalšie poranenia. Najhoršie je však na osteoporóze to, že nemá konkrétne symptómy a v začiatočných štádiách ju spoznáme len ťažko.

Bolesť prichádza až neskôr

„Osteoporóza v podstate neznamená bolesť, pretože nemá žiadny symptóm a človek nevie, či nemá alebo má osteoporózu, najmä v začiatočných štádiách,“ vysvetľuje reumatologička a osteologička MUDr. Soňa Dubecká, PhD. Jedným dychom však dodáva, že bolesť ako taká na seba pri osteoporóze nenechá dlho čakať a prejaví sa v pokročilom štádiu tohto ochorenia, kedy dochádza k často veľmi bolestivým zraneniam. 

Pre viac informácií o osteoporóze si vypočujte celý podcast s MUDr. Soňou Dubeckou, PhD., ktorý nájdete v úvode tohto článku.