PODCAST: Neurológ Milan Grofik: „Niektoré nervy chrbta vieme zregenerovať a zbaviť tak chrbát bolesti."

Zdravissimo


Keď nás prekvapí bolesť chrbta, utekať ihneď k lekárovi nie je tá najlepšia voľba. Podľa neurológa MUDr. Milana Grofika, PhD. by sme si v tomto prípade mali skôr dopriať niekoľko dní v posteli vo vhodnej úľavovej polohe. Ak však bolesť neprechádza ani do päť dní, je na čase spozornieť. Kedy neotáľať a navštíviť lekára?

farmakoliecba bolesti chrbta

Bolesť chrbta zažil alebo ešte len zažije takmer každý človek v dospelom veku. Je preto dobré vedieť, kedy a ako si pomôcť sám a kedy je vhodné navštíviť odborníka. Podľa neurológa MUDr. Milana Grofika, PhD. je prvá pomoc teplo, sucho a vhodná úľavová poloha. Je preto úplne najvhodnejšie na pár dní zaľahnúť do postele.

Pomôžu béčka

Bolesť chrbta väčšinou vzniká z nesprávnych pohybových stereotypov, do ktorých sa, chtiac či nechtiac, dostávame každý jeden deň. Keď sa bolesť dostaví, zväčša siahame po „rýchlej „náplasti“ v podobe analgetík. Doktor Grofik však vysvetľuje, že bolesť chrbta sa dá liečiť, nielen potláčať a analgetiká nám pomôžu len krátkodobo. Opakujúcu sa bolesť chrbta by sme teda mali riešiť zmenou pohybových návykov a využitím   liekov s vysokým obsahom vitamínov B₁, B₆ a B₁₂ s dokázaným regeneračným, protizápalovým a analgetickým účinkom. Ak však bolesť neprechádza ani po piatich dňoch alebo ak sa k bolesti chrbta pridružujú ďalšie nezvyčajné symptómy, s návštevou ordinácie lekára by sme sa mali poponáhľať.

Viac o bolesti chrbta a možnostiach jej liečby sa dozviete v podcaste s neurológom Milanom Grofikom, ktorý nájdete v úvode tohto článku.