PODCAST: Neurológ Milan Grofik hovorí aj o tom, ako dlho treba chrbát liečiť a kedy je už nutná operácia chrbtice.

Zdravissimo


Uponáhľaná doba a sedavý spôsob života sa podpisujú na našom všeobecnom zdraví, nevynímajúc zdravie chrbtice. Podľa neurológa Milana Grofika bolesť je a mala by byť pre človeka signálom, že niečo nie je v poriadku, pričom za väčšinu problémov s chrbtom si môžeme sami. Ako sa bolesť chrbta lieči, čo s ňou urobiť v tehotenstve a čo všetko vlastne môže byť príčinou bolesti chrbta?

podcast neruolog milan grofik

Bolesti chrbta sú veľmi časté a alarmujúce je najmä to, že za väčšinu z nich si môžeme sami. Keď sa už pacienti po dlhom otáľaní konečne rozhodnú so svojimi ťažkosťami navštíviť lekára, často prichádzajú aj s jasnou predstavou, čo im vlastne je. „Pacient by mal v prvom rade povedať to, čo cíti, čo ho trápi a nemal by hovoriť o svojich domnienkach, ktoré si naštudoval z internetu. Veľakrát sa stáva, že pacient príde do ordinácie a priamo mi povie diagnózu. Tak to je naozaj veľmi zmätočné,“ vysvetľuje neurológ MUDr. Milan Grofik, PhD. a dodáva, že pacienti by mali vo svojom vlastnom záujme nechať diagnostiku na svojho lekára.

Bolesť ako výstraha

Aj keď je bolesť nepríjemná, je prvým signálom toho, že niečo nie je v poriadku. Slúži teda ako obranný mechanizmus a nemali by sme ju ignorovať. MUDr. Milan Grofik, PhD. vysvetľuje, že poškodené nervy chrbta sa za z večera do rána nevyliečia a ich hojenie chce svoj čas. Čo však robiť vtedy, keď vyšetrenia neodhalia vôbec nič, no bolesť chrbta pretrváva aj naďalej?  

Celý podcast s neurológom Milanom Grofikom nájdete v úvode tohto článku a dozviete sa v ňom viac o bolesti chrbta, jej liečbe a prevencii.