„Poď mi napraviť chrbticu“ - na túto vetu by ste mali rýchlo zabudnúť

Bez Bolesti Chrbta


Trápi vás boľavá krčná chrbtica z častého nosenia ťažkej kabelky alebo z celého dňa presedeného pred počítačom? A tak skúšate rôzne pohyby a napravujete sa, pokiaľ neucítite prasknutie, ktoré vám aspoň na chvíľu uľaví od bolesti. Ak to však robíte často, môžete si skôr ublížiť ako pomôcť. Skúste to radšej inak. Poradíme vám ako na to.

napravanie chrbtice

Z času na čas to nie je až tak veľký problém. No pamätajte na to, že „prasknutie“ vám prinesie iba krátkodobú úľavu. Problém s bolesťou nevyrieši a už vôbec si ním nevyliečite chrbát. Naopak, chrbát vás môže začať bolieť ešte viac. Ak sa dokonca snažíte prasknutie vyvolať silou, môžete si privolať zranenie. Natiahnuť si sval, natrhnúť väz alebo si chrbticu ešte viac zablokovať. A pozor, pokiaľ po prasknutí v chrbtici ucítite bolesť, mravčenie, stuhnutie, alebo máte problém s pohyblivosťou, sú to signály, prečo by ste mali čo najskôr navštíviť odborníka.

Rozhodne sa nikdy nenechávajte „napravovať“ niekým iným. Na internete síce koluje obrovské množstvo návodov, ako na to, ale radšej to neskúšajte! Pokiaľ nie je dotyčný odborník, môže vám ľahko (a vážne), aj keď nechcene ublížiť. Okrem toho sa s násilným naprávaním už dnes nestretnete ani u lekára. Odborníci častejšie odporúčajú postupnú mobilizáciu, ktorá krok po kroku uvedie kĺb do správnej polohy. Toto riešenie je pre telo omnoho šetrnejšie a naviac sa ním eliminuje nebezpečenstvo trvalého poškodenia.

Dychové cvičenia spevnia svalstvo

Ak v „praskaní“ často hľadáte úľavu, skúste sa radšej zamerať na pomalé naťahovanie a správne dýchanie. Ľahnite si na chrbát, pokrčte nohy a uvoľnite sa. Dlane s roztiahnutými prstami priložte na dolné bočné strany hrudníka – na dolné rebrá. Tak budete môcť lepšie vnímať svoj dych. Pri nádychu sa pokúste roztiahnuť hrudník do strany, aby sa vám rebrá rozťahovali čo najviac od seba. Tým si pretiahnete medzirebrové svaly. Pri výdychu si predstavte, že sa rebrá pohybujú naspäť smerom k sebe a vytvárajú akýsi korzet. Poznáte to aj podľa pohybu rúk, ktoré sa k sebe približujú. Cieľom je vydýchnuť a vytlačiť všetok vzduch smerom dole, do oblasti bedier a spodnej časti brucha. Pokiaľ budete cvik vykonávať správne, s každým výdychom sa vám spevní brušné svalstvo.

benefity masaze

Masáž uľaví od bolesti

Určite nám dáte za pravdu, že jeden z najpríjemnejších spôsobov, ako uľaviť od bolesti je bezpochyby masáž. Ale aj tu by ste si mali dať pozor a pri voľbe maséra postupovať obozretne. Skontrolujte si, či sa masér vie preukázať vhodnými certifikátmi a prečítajte si kde ich získal. Ak si chcete byť istí, navštívte radšej lekárske zariadenie, alebo si nechajte poradiť priamo od vášho lekára, či fyzioterapeuta. Ak vás však trápia dlhodobé bolesti, nezabudnite sa o tom masérovi zmieniť. Rovnako neabsolvujte masáž, ak sa necítite byť zrovna vo forme, alebo ste chorí.

Môžete sa pokúsiť zatočiť s bolesťou aj sami tak, že pozmeníte svoj životný štýl, ktorý so zdravým chrbtom úzko súvisí. Nezabúdajte na pravidelný prísun vitamínov B1,B6 a B12 , ktoré sa starajú o výživu nervov chrbta. Kombinácia pravidelných a vysokých dávok vitamínov skupiny B zlepšuje metabolizmus a regeneráciu periférnych nervových vlákien a naviac, vďaka svojmu protibolestivému účinku uvoľňuje reflexný kŕč svalstva.