Nenápadné bylinky, ktoré vedia pomôcť od bolesti chrbta aj hlavy. Ktoré to sú?

Bez Bolesti Chrbta


Bolesť hlavy alebo náhla bolesť chrbta môže čas od času prepadnúť každého. V takej chvíli často siahneme po pilulkách proti bolesti, tie ale zaťažujú pečeň a žalúdok, a naviac sa nemôžu brať dlhodobo. Zbaviť sa bolesti však môžete skúsiť aj prírodnou cestou. Ide len o to vybrať tie správne bylinky, ktoré dokážu uľaviť od bolesti a pomôcť.

bylinky na bolest chrbta

Nech už aktívne a pravidelne športujete, alebo naopak máte sedavé zamestnanie, potom vás možno občas potrápi bolesť chrbta a kĺbov. Pokiaľ sa snažíte vyriešiť svoje problémy posilňovaním svalov, masážami či návštevou lekára a bolesti stále neustupujú, môžete skúsiť aj domácu medicínu. Ale aké bylinky zvoliť?

S bolesťami chrbta pomôže ľubovník aj eukaplyptus

Ľubovník znižuje pocit bolesti chrbtice aj pohybového ústrojenstva a pôsobí protizápalovo a ako antibiotikum. Väčšinou sa užíva vnútorne formou nálevu alebo tinktúry. Na vonkajšie použitie si môžete pripraviť aj olej alebo masť. Sušený aj čerstvý ľubovník sa nakladá do rastlinného oleja alebo maceruje v sadle. A oboje sa používa ako mazanie na bolestivé miesta. A ako z neho pripraviť domácu mastičku? Budete potrebovať jeden diel sušených kvetov ľubovníka a tri diely rozpusteného sadla. Všetko zahrejte vo vodnom kúpeli približne po dobu troch hodín, potom nechajte vychladnúť a preceďte. Získaná masť sa používa na bolestivé kĺby a chrbát a jej výhodou je, že okrem silným protizápalovým účinkom má ľubovník tiež znecitlivejúce účinky a dokáže zbaviť aj bolesti.

Valeriána lekárska zasa celkovo ukľudňuje, čím nielen že napomáha od bolesti hlavy, ale je účinná aj proti stresu a prepracovaniu. Môžete z nej urobiť odvar – lyžičku bylinky zalejte štvrť litrom studenej vody, povarte približne desať minúť, zlejte a pite asi dvakrát denne. Ďalšou bylinkou, ktorú oceníte pri problémoch a bolestiach pohybového aparátu je kostihoj lekársky. Tinktúra z koreňa pôsobí na výron, natiahnuté svaly a zníži podliatie modriny – stačí postihnuté miesto potierať za ľahkého masírovania. Aj túto tinktúru si môžete vyrobiť doma. Omytý a očistený koreň valeriány nakrájajte, vložte do pohára a zalejte vodkou alebo iným tvrdým alkoholom. Nechajte približne dva týždne na slniečku alebo blízko tepla a potom ju môžete použiť.

prirodna liecba bolesti chrbta

Pokiaľ je akútna bolesť chrbta spojená s poranením (napríklad po páde, dopravnej nehode alebo úrazu chrbtice), je dôležité okamžite navštíviť lekára. Čo sa týka chronických bolestí, je vhodná biela vŕbová kôra či napríklad eukalyptus. Ten pomáha zmierniť bolesti a môže byť použitý na zmiernenie stuhnutia chrbtice. Skúste každé ráno pridať do rannej sprchy dve kvapky oleja z eukalyptu a nadýchajte sa výparov. Podľa terapeutov to pomáha.

Na bolesti hlavy rimbaba

Pri bolesti možno siahnuť aj po bylinkách, ktoré sú označované ako prírodné analgetiká. Jednou z takých je aj rimbaba. Látky, ktoré rimbaba obsahuje, totiž rozširujú cievy a znižujú pocit bolesti, preto blahodarne pôsobí na bolesti hlavy a to aj ako prevencia. Rastlina pomáha v prípade menštruačných bolestiach a harmonizuje menštruačný cyklus. Keď chcete mať istotu dávkovania, radšej zvoľte tinktúru s presným obsahom účinných látok než priamo čerstvú rastlinu.

Tip na záver

Nezanedbajte stav svojho chrbta. Pokiaľ vás chrbát bolí dlhodobo a intenzívne alebo je bolesť chrbta spojená aj s oslabením niektorých svalových skupín na končatinách, zverte sa vždy do rúk neurológa alebo fyzioterapeuta. Bylinky môžu pomôcť uvoľniť chrbticu napríklad pri natiahnutí ale mechanický problém nevyriešia. Zbaviť sa bolesti chrbta môžete samozrejme skúsiť aj tak, že postupne upravíte svoj životný štýl, ktorý so zdravým chrbtom úzko súvisí. Nezabúdajte preto ani na pravidelný prísun vitamínov B1, B6 a B12, ktoré sa starajú o výživu nervov chrbta.