Najčastejšie otázky o akupunktúre. Čo ste o nej nevedeli?

Bez Bolesti Chrbta


Akupunktúra je jednou z najstarších známych liečebných techník. Je súčasťou oveľa širšej-tradičnej čínskej medicíny. Niektorí ju odmietajú a neveria jej. Iní na ňu naopak nedajú dopustiť. Akupunktúrnej liečby sa však nie je potrebné báť, akupunktúrne ihly totiž dokážu navodiť stav hlbokej relaxácie aj liečebných procesov.

vsetko o akupunkture

Akupunktúra pracuje s energiou, ktorá prúdi v tele a jej nerovnováha sa môže prejaviť zdravotnými problémami. Akupunkturista vyhľadá bod, ktorý zodpovedá konkrétnemu problému a stimuluje ho – najčastejšie napichnutím špeciálnou sterilnou ihlou. Tým sa prúdenie energie prirodzene obnovuje. Akupunktúrnych ihiel sa netreba obávať. Najstaršie boli kostené, dnes sa používajú bezpečné nerezové a tenké ako vlások.

Ako hlboko, ako často?

Univerzálna odpoveď nie je možná. Hĺbka vpichu aj dĺžka pôsobenia je pre každého klienta individuálna. To, či akupunktúra zaberá, môžete poznať hneď po prvom sedení, inokedy je potreba prísť štyrikrát alebo päťkrát. Pretože ale pracuje s ľudským telom ako celkom, často sa ako „vedľajší účinok“ lieči aj problém, o ktorom ste nevedeli.

Bude to bolieť?

Akupunktúra je bezbolestná, aj keď niektorí ľudia zaznamenávajú mierne pocity pichnutia v závislosti na tom, ako citlivé majú ošetrovacie body. Súčasná akupunktúra uznáva okolo 700 účinných bodov, najčastejšie používa asi 150. Akonáhle je ihla na svojom mieste, môžete najprv cítiť brnenie, mierny tlak, teplo, alebo tiež nič. Akupunktúra je bezbolestná. Pokiaľ ale budú vaše pocity nepríjemne alebo dokonca neznesiteľné, upozornite na to akupunkturistu a ten miesto vpichu ihly upraví.

ako funguje akupunktúra

Ako nájsť dobrého akupunkturistu?

Pokiaľ možno nájdite si niekoho takého, na ktorého dostanete odporučenie. V prvom rade si tiež zistite jeho osvedčenie a dĺžku praxe. Dbajte taktiež na prostredie, v ktorom terapiu vykonáva a nebojte sa spýtať, či si ihly sterilizuje alebo sú na jedno použitie. Rovnako sa neváhajte spýtať, pokiaľ sa vám niečo nezdá.

A cena?

Cena za jedno sedenie sa pohybuje od 20 do 75 eur, záleží na konkrétnom akupunkturistovi, dĺžke sedenia aj metódach, s ktorými pracuje. Na akupunktúru neexistuje presný návod. Dĺžka aj frekvencia jednotlivých ošetrení sa odvíja od konkrétneho pacienta.

Pár tipov na záver

  • Pred sedením je dobré sa najesť a napiť len veľmi zľahka. Určite sa vyhnite ťažkým jedlám, alkoholu a kofeínu.
  • Oblečenie zvoľte voľné a pohodlné, ktoré vás nikde neškrtí. Počas terapie väčšinou nie je potreba kompletného odloženia ako napríklad pri masáži
  • Niekoľko hodín po prvom ošetrení môžete byť výrazne unavení. Neplánujte si preto činnosti, ktoré vyžadujú zvýšené sústredenie a radšej oddychujte.
  • Niekedy môže dôjsť aj ku zhoršeniu prvotných ťažkostí. Tento stav ale čoskoro prejde.