Kto je chiropraktik a s čím dokáže pomôcť?


Trápi vás bolesť chrbta, krčnej chrbtice alebo hlavy? Možno vám už niekto poradil, aby ste vyhľadali pomoc chiropraktika. Aký je vlastne rozdiel medzi chiropraktikom a fyzioterapeutom a s čím dokáže taký chiropraktik pomôcť?

kto je chiropraktik

Trápi vás bolesť chrbta, krčnej chrbtice alebo hlavy? Možno vám už niekto poradil, aby ste vyhľadali pomoc chiropraktika. Pokiaľ nájdete dobrého, určite sa vám uľaví. Počítať však musíte s tým, že nevyrieši príčinu ochorenia. Aký je vlastne rozdiel medzi chiropraktikom a fyzioterapeutom a s čím dokáže taký chiropraktik pomôcť?

Čo je chiropraxia?

Chiropraxia je odbor, ktorý sa zameriava na diagnostiku a liečbu mechanických postihnutí kĺbov či chrbtice. Pri nej teda chiropraktici najprv vyšetrujú a následne liečia, najmä rukami. Ruky sú ich hlavným nástrojom pri práci. Ide o manipulačnú liečbu. 

Chiropraxia vychádza z predstavy, že akýkoľvek posun či blokáda kĺbu má za následok narušenie pohyblivosti v danej oblasti alebo jej okolí. Tým sa spustia rôzne zmeny v svalovom napätí, vo funkcii vnútorných orgánov. A objavia sa bolesti. Najčastejšie chiropraktika vyhľadá človek s bolesťami chrbta, krčnej chrbtice alebo hlavy.

Chiropraktik nie je fyzioterapeut

Na prvý pohľad robia chiropraktik a fyzioterapeut to isté. Ak máte zablokovaný chrbát či inú časť pohybového aparátu, obaja pracujú na tom, aby sa vám blokáda odstránila. Aby ste sa zbavili bolesti. Väčšina fyzioterapeutov ale blokádu rieši mobilizačnými technikami. Využíva pritom nádych, výdych, pohyb očí, čím si vytvorí predpätie svalov a až potom jemne umiestni stavec tam, kam patrí. To vyžaduje spoluprácu klienta. Chiropraxia na rozdiel od fyzioterapie je pasívna metóda. Možno preto sa medzi pacientami teší väčšej obľube. Avšak jej úlohou je riešiť následok, nie príčinu.

U nás je chiropraxia súčasťou manipulačnej medicíny, ktorú môžu oficiálne vykonávať len lekári. V iných krajinách môže získať odbornosť v chiropraxii aj nelekár. Chiropraktik by vždy mal byť  špecialista, ktorý je schopný posúdiť aj prepojenia na iné možné ochorenia pacienta, posúdiť možné štrukturálne zmeny, ktoré by mohli byť pre manipulačnú liečbu kontraindikáciou. 

kedy navstivit chiropraktikaBude to bolieť?

Pri práci chiropraktika sa zrejme stretnete s dvomi technikami. S vyrovnávaním, čo zahŕňa rýchly tlak na určitý stavec alebo kĺb. Alebo cielenú manipuláciu, čo je náprava postavenia kĺbov alebo kostí. Ľudia sa v súvislosti s chiropraxiou neraz obávajú nešetrného alebo razantnejšieho zásahu. Pri správne realizovaných procedúrach by však dôvod na obavy mal byť neodpodstatnený.

Ak je chiropraxia indikovaná a vykonávaná správne, podobne ako iné liečebné metódy, pacient nie je nijako ohrozený. V chiropraxii existuje celý rad liečebných metód a postupov. Už sme spomínali, že na pacienta je potrebné vždy pozerať komplexne a podľa toho aj zvoliť ten najlepší spôsob liečby. Rozhodne preto vyhľadávajte skúsených odborníkov s overenou praxou. U nich vám nešetrná manipulácia alebo manipulácia, ktorá je kontraindikovaná, nehrozí.