Joga pre zdravý chrbát

Bez Bolesti Chrbta


Trápi Vás bolesť chrbta z nadmerného sedenia, cítite, že strácate ohybnosť a pohyb vám robí čím ďalej tým väčšie problémy? Ak sa chcete zbaviť bolesti chrbta navždy, čaká vás dlhá cesta. Chce to trpezlivosť a správne zvolenú pohybovú aktivitu. Joga je na tieto účely ideálna.

joga pre zdravy chrbat

Joga vám pomôže spevniť nielen vonkajšie, ale aj vnútorné svaly, čo veľmi ocení vaša chrbtica. Pravidelným cvičením tak môžete získať pružné a pevné telo a zbaviť sa boľavého chrbta. Zároveň je aj dokázané, že joga znižuje hladinu kortizolu, ktorý sa vyplavuje pri strese. Jej súčasťou je totiž relaxácia a meditácia, ktoré dokážu upokojiť telo aj myseľ.

Dôležitá je vytrvalosť a správne dýchanie

Najprv sa budete musieť naučiť správne dýchať. Postupom času totiž horším držaním tela a dlhodobým nesprávnym sedením začíname zle dýchať. Nedokážeme dostatočne aktivovať /zapájať/ bránicu a ostatné štruktúry v oblasti hrudníka a brucha do dýchania. Preto predtým, než sa pustíte do cvičenia jogy doma, navštívte lekciu s profesionálnou cvičiteľkou, ktorá vás prevedie základmi jogy a naučí vás i správnemu dýchaniu. Postupne tak získate grif a už vám v cvičení jogy doma nebude nič brániť. V dnešnom článku vám prinášame 5 obľúbených jogových pozícií, ktoré uľavia bolesti chrbta, uvoľnia myseľ a navodia dobrú náladu.

1. Tancujúci bojovník

Táto pozícia sa postará o posilnenie brušných a chrbtových svalov a dokáže dostatočne pretiahnuť svaly nôh a členkov. Zároveň povzbudzuje funkciu vnútorných orgánov a rovnako ako ostatné pozície bojovníka dodá vášmu telu energiu. Pomáha tiež pri bolesti hlavy.

tancujuci bojovnik

2.  Polmesiac

Cvičenie tohto cviku napomáha k spevneniu brušných svalov a posilní aj nohy. Veľmi dôležité je sa po celú dobu sústrediť na základné princípy, ktorými sú predýchanie každej pozície a správne držanie tela. Iba tak sa vám uvoľnia ramená, chrbtica a bedrové kĺby. Tento cvik má veľa terapeutických účinkov na naše duševné zdravie — využíva sa pri liečbe úzkostí, depresie a dlhodobej únavy.

pozícia polmesiac

3.  Rotácia v sede

Tento cvik vám prinesie lepšiu pohyblivosť chrbtice a svalov v oblasti ramien, čo je ideálne pre každého so sedavým zamestnaním. S jeho pomocou zároveň posilníte svaly v oblasti brucha, chrbta a pásu.

rotacia v sede

4.  Most

Ďalšiu jogovú pozíciu pre úľavu bolesti vášho chrbta je všetkým veľmi dobre známy most. Ten pomáha posilniť svaly chrbta, zadku a stehien. Zlepšuje trávenie a pomáha tiež na menštruačné bolesti. Pri správnom prevedení preťahuje triesla a svaly šije a brucha. Celkovo je tak vaša chrbtica pružnejšia a menej náchylná na stuhnutie či chronickú bolesť.

pozicia most

 

5.  Kobra

Pozíciu kobry poznajú azda všetci, ktorí sa už s jogou niekedy stretli. Nie všetci ale vedia o pozitívnych účinkoch, ktoré má pre naše telo. Narovnáva chrbticu, preťahuje spodnú časť brušného svalstva a posilňuje svaly zadku. Zároveň pomáha zmierňovať stres a vyčerpanie.

pozicia kobra

 

Mohlo by Vás zaujímať

Ľudia, ktorí čítali tento článok tiež ich zaujímalo.