Dornova metóda? Pomáha od bolesti a zrovnáva telo


Dornova metóda je druhom jemnej manuálnej terapie, pri ktorej sú kĺby a stavce presne a bezpečne uvádzané do svojich pôvodných a správnych polôh. V čom vlastne spočíva a kedy dokáže pomôcť?

dornova metoda

Nazýva sa aj „dornovka“ a dokáže toho pomerne dosť. Okrem vyrovnávania nesprávnej statiky tela môže pomôcť aj pri bolestiach hlavy či rôznych bolestiach pohybového aparátu, ako sú bolesti chrbta, bedier, kolien. Uľaví ale napríklad aj od boľavého „tenisového“ lakťa.

Dornova metóda sa môže aplikovať aj pri liečbe skoliózy alebo pri „naprávaní“ rôznych dĺžok dolných končatín v prípade, že nejde o vrodenú vadu. Nápomocná môže byť aj vtedy, ak vás trápia kŕčové žily či srdcová arytmia, alebo ak máte problémy so sústredením sa, šumom v ušiach, vysokým krvným tlakom, závratmi, necitlivými rukami či so žalúdočnými problémami. Pravdaže po vylúčení organického ochorenia lekárom. 

Pomoc pre telo aj dušu

Príčinou nesprávnych polôh stavcov môžu byť napríklad výrony, ktoré vznikli pri športe, nehode či úraze, ale aj rozdielna dĺžka dolných končatín alebo skrátené svalstvo. Za tieto zmeny však môžu byť zodpovedné aj citové problémy pacienta. A to je výhoda Dornovej metódy. Sústreďuje sa nielen na fyzické ale aj na psychické blokády. Jej veľkou výhodou je tiež to, že je určená skutočne skoro pre každého a ošetrený ňou môže byť ktokoľvek, kto je aspoň trocha mobilný. Terapia sa však neaplikuje pri akútnych zápaloch, tesne po operáciách ani pri osteoporóze v pokročilom štádiu.

co je dornova metodaBezbolestná ale účinná

Ako sa Dornova metóda praktizuje? Ide o voľné, prirodzené pohyby ošetrovaného človeka, ktoré vykonáva podľa inštrukcií terapeuta. Ten súčasne pôsobí tlakom priamo na miesto nesprávneho postavenia stavcov. Prostredníctvom tohto tlaku palcov terapeuta na stavce pacienta sa uvoľňujú blokády v tkanivách a v toku energie, čím dochádza k uvoľneniu fyzických a psychických blokov, ktoré sú príčinou rôznych telesných problémov. Medzi ne patrí napríklad nedostatočné zásobovanie tela živinami či viaznuca detoxikácia v orgánoch, tkanivách a bunkách. Aj z tohto dôvodu môžeme o Dornovej metóde hovoriť ako o všestrannej, pretože jej účinok by sa mal prejaviť v rôznych rovinách.

Pri naprávaní môže síce pacient pocítiť občasnú bolesť, no terapeut by mal vždy rešpektovať zásadu, podľa ktorej nikdy neprekročí prah bolesti. Mierne nepríjemné bolesti spôsobené tlakom ruky alebo palca pritom rýchlo zmiznú a bolesť, s ktorou človek na ošetrenie prišiel, po úspešnom zákroku postupne vyprchá.

Ako často?

Frekvencia ošetrenia Dornovou metódou je veľmi individuálna a závisí na súčinnosti pacienta s terapeutom, ale aj na ďalších faktoroch. Vo väčšine prípadov však úplne stačí jedno až dve komplexné ošetrenia, po ktorých sa pacientovi výrazne uľaví. Ak je situácia vážnejšia, ošetrenia sa plánujú v počte jedno až dve týždenne pokojne aj po dobu niekoľkých mesiacov. Po ošetrení Dornovou metódou je vždy nutné riadiť sa odporúčaniami terapeuta a praktizovať jednoduché cvičenia, ktoré pomôžu udržať správne postavenie kĺbov, aby si mohol organizmus zvyknúť na novú situáciu.

Tip na záver

Dornovu metódu praktizujú niektorí fyzioterapeuti, maséri alebo lekári. Vždy by ste sa však mali zveriť do rúk terapeuta, ktorý absolvoval akreditovaný kurz. Pre úspech terapie je tiež  potrebná spolupráca aj zo strany pacienta. Ak nebude cvičiť podľa odporúčania  a ak u neho budú pretrvávať nesprávne pohybové návyky,  ťažkosti sa vrátia. Preto je dôležité, za pomoci terapeuta, tieto nesprávne pohybové návyky identifikovať a zmeniť ich.

Mohlo by Vás zaujímať

Ľudia, ktorí čítali tento článok tiež ich zaujímalo.