5 tipov, ako na boľavý chrbát pre zaťatých zimných športovcov

Bez Bolesti Chrbta


Milujete pohyb a športu sa nechcete vzdať ani v zime? Lyžovanie, snowboarding, bežky alebo ľadový hokej na zamrznutom rybníku. Znie to skvele, ale práve u týchto zimných športov platí, že by sme mali byť opatrní dvojnásobne. Stačí totiž jeden zlý pohyb alebo jedno ofúknutie a chrbát dá o sebe okamžite vedieť. Prečítajte si naše tipy, ako sa s náhlou bolesťou vysporiadať čo najrýchlejšie a dostať sa späť do formy.

zimne sporty a bolest chrbta

Niekoľko vrstiev oblečenia

Pravidlo číslo jedna hovorí: dobre sa obliecť. S nedostatkom oblečenia totiž môžete prechladnúť, s príliš veľa vrstvami sa zasa spotíte. Potom stačí jedno malé ofúknutie, ktoré môže viesť až k zablokovaniu chrbtice. Pri obliekaní preto vrstvite, nech môžete jednotlivé vrstvy oblečenia v prípade potreby odkladať a nikdy nezabudnite na dlhé tričko alebo tielko aby ste nikdy nemali holý chrbát.

Suché teplo

Pokiaľ k tomu už príde a vy sa nemôžete pohnúť, nespoliehajte sa na to, že bolesť sama prejde. A v žiadnom prípade sa nesnažte blokádu rozhýbať, mohli by ste si ešte viac ublížiť. Pre organizmus to môže znamenať iba ďalší stres a hrozí ešte väčšie zablokovanie chrbtice. Namiesto toho si naordinujte kľudový režim a suché teplo. Skvelým pomocníkom vám bude ľadvinový pás alebo nahrievacie vankúše. V žiadnom prípade sa nesnažte bolesť liečiť horúcim kúpeľom, hrozí, že vám potom chrbát ešte viac prechladne a už sa nenarovnáte.

Prvá pomoc

Rýchla úľava, ktorú poznáme všetci. Siahneme po pilulke a dúfame, že bolesť čo najrýchlejšie odznie. Riešenie to síce je a bolesť skutočne poľaví. Myslite ale na to, že z dlhodobého hľadiska je to záťaž pre celý náš organizmus. Lieky proti bolesti totiž nepôsobia iba v mieste bolesti, ale v celom tele. Pri dlhodobom užívaní zaťažujú pečeň a môžu byť príčinou problémov so žalúdkom. Preto pokiaľ vaše problémy s chrbticou pretrvávajú, neodkladajte návštevu lekára. Akútni problém môže prerásť v chronický a ten vyžaduje zásah odborníka.

zimne sporty a zdravy chrbat

Zatejpujte sa

Kineziotaping je jednoduchá forma pomoci, ktorá vám môže tiež prospieť. Farebné pásky vedia prekvapivo uľaviť od bolesti, musí ich ale aplikovať odborník. Ten podľa špecifikácie vašich problémov bude vedieť, kam presne ich umiestniť. Na tele vám tejpy vydržia niekoľko dní a môžete s nimi aj do sprchy.

Vybavte sa „béčkom“

Správna kombinácia vitamínov B1, B6 a B12 zlepšuje metabolizmus a regeneráciu periférnych nervových vlákien, a pri dlhodobom užívaní dokáže zmierniť bolesť chrbta. Tieto vitamíny majú naviac schopnosť posilniť účinok liekov proti bolesti, skrátiť tak dobu ich užívania a tým znížiť ich nežiaduce vedľajšie účinky. Je ale dôležité myslieť na to, že tieto vitamíny treba prijímať iba vo forme lieku. U toho si totiž, na rozdiel od doplnku stravy, môžete byť istí, že má skutočne liečebné vlastnosti a obsah účinných látok je garantovaný.