3 najčastejšie príčiny bolesti chrbta u detí

Bez Bolesti Chrbta


Aj keď by sa mohlo zdať, že bolesť chrbta je výhradne dospeláckou záležitosťou, opak je pravdou. Bolesti chrbta stále častejšie postihujú aj mladšie ročniky, tie škôlkarske nevynímajúc. Udáva sa, že dnes trápi bolesť chrbta aspoň z času na čas takmer 75% detí, čo je skutočne alarmujúce číslo. Preto je dôležité vedieť, čo sa radí medzi najčastejšie príčiny, mať ich na pamäti a vyvarovať sa im.

priciny bolesti chrbta u deti

Príčina č. 1: Neustále posedávanie

Určite ste si túto múdrosť už čítali v nejednom článku – dnešné deti sa málo hýbu, málo behajú vonku, málo športujú. Oproti tomu však trávia veľa času doma polihovaním pri televízii, pri počítači, s tabletom alebo s mobilným telefónom v ruke. Schválne chvíľu svojho potomka pozorujte. Sedí na zdravotnej stoličke za pracovným stolom alebo leží poskladaný na gauči pokrútený ako hadia žena? Strážte ho a pravidelne upozorňujte, aby sa vyrovnalo.

A ako si ustrážiť, či je dieťa pri televízii alebo počítači (tablete, telefóne,...) tak dlho, aby to nebolo nebezpečné a kedy už ho radšej poslať von?

  • Batoľatá – nie viac ako 30 minúť denne
  • Predškoláci – maximálne 1 hodinu denne
  • Školáci – maximálne 1,5 hodiny denne
  • Puberťáci – maximálne 2 hodiny denne (tak akurát na nejaký ten film alebo dva diely obľúbeného seriálu)

zdravy chrbat u deti

Príčína č. 2: Nadváha

To, že deti sú čím ďalej ťažšie je krutá realita. Výskum tímu odborníkov z Univerzity Palackého v Olomouci skúmal deti v Čechách a potvrdil alarmujúce fakty. Viac než petina populácie detí vo veku 11-15 rokov má buď nadváhu alebo je obézna. Z medziročného porovnania naviac vyplynulo, že počet detí s nadmernou hmotnosťou rastie. Deti, ktoré sa s nadváhou či obezitou nevysporiadajú ešte v mladom veku, v dospelosti s týmto obmedzením bojujú ešte viac, než ich vrstovníci, ktorí pribrali až ako dospelí. Dá sa predpokladať, že na Slovensku bude situácia obdobná.

Zdravotných komplikácii, ktoré sa k nadváhe a obezite viažu, je nepreberné množstvo: cukrovka, zvýšený cholesterol,srdcové a cievne ochorenia. No a v neposlednej rade kvôli dlhodobému neúmernému preťažovaniu trpia kĺby aj chrbtica. To má za následok ich bolesť. Často intenzívnu a dlhodobú.

Príčína č. 3: Preťažovanie

A to nás dostáva k ďalšej príčine bolesti chrbta u detí – preťažovanie. Môžete mať totiž doma kľudne úplné tintítko, ktoré sa pravidelne hýbe, nemá nadváhu, celkovo dbá na zdravý životný štýl, ale aj tak ho trápi bolesť chrbta. Tu môže byť na vine preťažovanie, a to napríklad vo forme jednostranne zameraného športu (tenis, hokej), prílišné fyzické vyčerpávanie (časté cvičenie, nedostatočný spánok), ale aj ťažký ruksak. Ten by totiž mal mať zhruba 10-12 percent váhy dieťaťa. Dieťa v prvej triede váži priemerne okolo 25 kilo. Naplnená školská taška by preto mala mať maximálne tri kilá,. Ustrážte si to.

Pokiaľ ste si niektoré vyššie uvedené činnosti u Vášho potomka všimli, spozornite. Najlepšie bude ak hneď začnete pracovať na ich odbúravaní. Inak máte takmer stopercentnú istotu, že na ňu chrbát Vášho dieťaťa doplatí. Pokiaľ nie hneď, tak neskôr v dospelosti určite. A to iste nikto nechce.